Lietots elektroautomobilis pēc septiņu gadu ekspluatācijas – kas ar bateriju? (+ VIDEO)

Pircējam, kurš izšķiras par lietotu elektroautomobili būtu jāzina, ka lielākais riska faktors ir baterija, jo no tās būs atkarīgs, cik veiksmīgs vai nē, izrādīsies pirkums.

Blogeris Bjerns Nīlands pārbaudījis septiņus gadus vecu Kia Soul elektromobili un secinājis, ka pērkot lietotu e-auto tik tiešām jābūt piesardzīgam. Testa laikā noskaidrojies, ka no agrākās 26-27 kilovatstundu enerģijas kapacitātes 35 procenti pazuduši tā saucamā Degradation procesa rezultātā.

Līdz ar to elektroautomobiļa sniedzamība sarukusi līdz 100 km, bet baterijas ietilpības zudums gadā bijis 5 procenti gadā. Pārbaudītā automobiļa nobraukums ir 100 000 km, kas parastam benzīna vai dīzeļa auto nav nekas sevišķs un kritisks, ja regulāri veiktas apkopes dīlera servisu centros.

Blogera tests pierāda, ka vismaz attiecībā uz vecākiem elektroautomobiļiem, šaubas par akumulatoru izturību ir pamatotas. Zināms, ka ar ievērojamiem veiktspējas zudumiem pēc dažiem gadiem, saskaras arī pirmās paaudzes Nissan Leaf īpašnieki. Nīlands tagad prāto, kā ražotājs reaģēs uz viņa secinājumiem, jo akumulatora garantija (7 gadi jeb 150 000 kilometru) joprojām attiecas arī uz gandrīz septiņus gadus veco Soul elektromobili.

Video komentāros arī citi Kia Soul īpašnieki ziņo, ka viņu automašīnās būtiski samazinās akumulatora jauda. Tāpēc daži no tiem ir nomainījuši baterijas garantijas ietvaros. Tiesa, nav zināms, cik transportlīdzekļu ir saskārušies ar šo problēmu attiecībā pret kopējo skaitu. Eksperti pieļauj, ka viens no akumulatora degradācijas faktoriem ir ātro uzlādes reižu skaits, kas rada lielu slodzi baterijas elementiem, tāpēc autoražotāji iesaka samazināt ātro uzlāžu skaitu.

Lai gan sistēma ir noregulēta tā, lai jūs vienmēr varētu veikt laika ziņā izdevīgo enerģijas atjaunošanu pie ātrās uzlādēšanas iekārtas, klientam jāizlemj pašam vai to darīt līdz 100%, pakļaujot bateriju īpaši lielai slodzei, vai uzlādēt to līdz 80% un nodrošināt šim svarīgajam komponentam ilgāku mūžu.

Pa šo laiku Kia un citi e-automobiļu ražotāji ir uzlabojuši savas akumulatoru sistēmas, tāpēc pašreizējiem modeļiem vairs nevar novērot tik lielu veiktspējas zudumu. Tomēr lietotu automašīnu pircējiem vajadzētu būt uzmanīgiem, iegādājoties transportlīdzekļus, kuriem beidzies garantijas termiņš, jo, enerģijas avota maiņas izmaksas var izrādīties lielākas par automašīnas atlikušo vērtību. Jebkurā gadījumā pirms pirkšanas vajadzētu pārbaudīt noskatītā automobila akumulatora stāvokli specializētā darbnīcā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.