Autosacīkstes “Dewalt Grand Prix 2018” strauji tuvojas (+ FOTO)

12. un 13. maijā „DEWALT Grand Prix” izcīņas ietvaros Biķernieku trasē atkal ieradīsies ātrās “Porsche GT3 Cup”, jaudīgās “V8 Thundercars” un mūsu skatītāju jau iemīļotās “Legend Cars” automašīnas, solot tikpat spraigas cīņas kā pirms gada. Ziemeļeiropas zonas (NEZ) un Baltijas autošosejas (BaTCC) čempionāta sezonas atklāšanas posms jau otro gadu pēc kārtas norisināsies Rīgā, pulcējot spēcīgākos autosportistus no visas Skandināvijas un Baltijas valstīm. Vienlaikus ar NEZ dalībniekiem sezonu atklās arī Latvijas un Baltijas autošosejas čempionāta, kā arī Baltijas 4 stundu izturības čempionāta dalībnieki.

2017.gada Ziemeļeiropas un Baltijas autošosejas sezonas atklāšanas pasākums “DEWALT Grand Prix” kļuva par vērienīgākajām sacīkstēm Biķernieku trasē atjaunotās Latvijas vēsturē. Trijās maija brīvdienās uz starta stājās vairāk nekā 180 sportistu no 8 valstīm. Starp viņiem gandrīz puse bija somu autobraucēji, kuri uz Rīgu atveda vēl neredzētas automašīnu klases – „Porsche GT3 CUP” un „V8 Thundercar”. Zīmīgi, ka tajā pat maija nedēļas nogalē savu pirmo uzvaru F1 karjerā izcīnīja Valteri Botass, kļūdams par piekto somu – GP uzvarētāju F1 vēsturē. Tagad somi F1 ir izcīnījuši jau 49 GP uzvaras, kas mazajai ziemeļnieku nācijai dod 5.vietu GP uzvarētāju sarakstā aiz Lielbritānijas, Vācijas, Brazīlijas un Francijas. Tātad, varam uzskatīt, ka pērnajā pavasarī Biķernieku trasē pirmo reizi varējām baudīt somu autosporta meistarklasi!

Sagaidot jaunās sezonas atklāšanu, atcerēsimies pagājušā gada aizraujošās maija brīvdienas, kad  mūspusē pirmo reizi viesojās Ziemeļeiropas čempionāta dalībnieki ar ātrājām „Porsche GT3 CUP” (3.6 litru, 6 cilindru dzinējs ar aptuveni 450 ZS jaudu) automašīnām. Biķerniekos startēja astoņi dalībnieki no Somijas, kur šo automašīnu sacensības ir lielā cieņā, un arī mūsu skatītājiem viņi nelika vilties. Pirmā sacensību diena iesākās ar pamatīgu lietu, kas dalībniekiem sagādāja ne vienu vien bīstamu momentu trasē, bet otrajā dienā saulīte nožāvēja trases asfaltu, sportisti varēja izbaudīt daudz lielākus ātrumus un nodemonstrēt īstu somu temperamentu. Šajā ziņā īpaši izcēlās Rope Rinne-Laturi, kurš, cenšoties apsteigt līderi, “Elkonī” bremzēja pārāk vēlu un izlidoja no trases. Atgriežoties piektajā pozīcijā, atlikušajā laikā viņš “brauca kā dulls” un ar mērenas kontaktcīņas palīdzību tika atpakaļ līdz otrajai pozīcijai, tomēr līderi vairs noķert neizdevās. Ar pārliecinošu ātrumu un stabilitāti divu dienu garumā uzvaru un kausu izcīnīja Jusi Kūsiniemi.

Autošoseju amerikāņu gaumē Biķerniekos demonstrēja gandrīz tikpat ātrā, bet daudz skaļākā „V8 Thundercar” klase (V8 dzinējs ar 6 litru tilpumu, 450 ZS, NASCAR rāmis, 2.5 tonnu svars), kurā uz starta devās 13 automašīnas un sacensības tika translētas Somijas TV tiešraidē. Starp somu pilotiem bija iemaldījies viens zviedrs un viens latvietis – no “Dzintara apļa” sacensībām pazīstamais Toms Bērziņš, 2016.gada Latvijas čempions “VAZ 1600” klasē. Laika kontroles braucienos viņš sasniedza 9., 7., un 6.vietu. Pirmajā dienā slapjā trasē sacensības beidzās jau pirmajā līkumā, bet otrajā dienā Tomam izdevās veiksmīgs starts un sacensības viņš noslēdza devītajā pozīcijā. Pēc finiša Toms pastāstīja, ka somiem bijusi brīva rezerves mašīna, tāpēc izlēmis apgūt šo jauno pieredzi, kas ir ļoti atšķirīga no VAZ klases, tomēr neesot nodoma turpināt startēt „V8 Thundercar” klasē. Uzvaru pirmajā dienā izcīnīja 55 gadus vecais pieredzes bagātais (“Arrows” F1 testpilots 1986.gadā, “Ferrari Challenge Scandinavia” divkārtējs čempions un “V8 Thundercars” 2015.gada čempions) soms Jari Nurminens. Otrajā dienā sausā trasē viņu apsteidza 28 gadus vecais pagājušās sezonas vicečempions Henrijs Tuomala.

Lai gan “DEWALT Grand Prix 2017” sacensības risinājās trīs dienas un nepārtraukti mainīgos laika apstākļos, tās deva unikālu iespēju salīdzināt visu tik dažādo sporta mašīnu klašu ātrāko braucēju uzrādītos labākos apļa laikus Biķernieku 3.6 km garajā ātruma aplī, jo katra klase vismaz vienu braucienu aizvadīja sausā trasē. Tātad, pagājušā gada “DEWALT Grand Prix” sacensību ietvaros visātrāk Biķernieku trases apli veica soms Jussi Kūsiniemi  ar “Porsche GT3” – 01:21.303, bet „V8 Thundercar” klasē Henri Tuomaala uzrādīja labāko laiku 01:21.751. Andris Griķis ar formulu Biķernieku apli veica 01:25.372, Baltijas 4h izturības čempionāta “EST 1 Racing”  ekipāža ar “Porsche Cayman GT4” GT klasē uzrādīja laiku 01:25.566, “Baltic GT”  klasē Eidmants Nekrošus ar BMW M3 sasniedza 01:26.446, savukārt Arturs Batraks  ar BMW 330D  “BTC2/TCR” klasē uzrādīja labāko laiku 01:26.503, “BMW X-treme” klasē Matias Hertens sasniedza 01:32.766, “Super 1600” Stīvens Pūsts ar Toyota Yaris apli veica 01:34.362, bet Mirella Nurminena ar Honda Civic “V1600” klasē uzrādīja 01:40.440. Daudz lēnāki nebija arī vēsturisko automašīnu seriāla „Dzintara aplis” dalībnieki – Matīss Mežaks ar “VAZ 1600” sasniedza 01:41.991, bet Ainars Šēnfelds ar “VOLGA” uzrādīja laiku 01:44.033. Šogad sacensības risināsies nedēļu vēlāk, tādēļ ir cerības, ka laika apstākļi būs labāki un ātrumi trasē – vēl lielāki!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.