VP: Ja autovadītāji biežāk pēc negadījuma sastādītu saskaņotos paziņojumus, VP varētu novirzīt savus resursus nopietnākiem negadījumiem

Ja autovadītāji, iekļūstot nelielos ceļu satiksmes negadījumos, biežāk izmantotu saskaņotā paziņojuma funkciju, Valsts policija (VP) savus resursus varētu novirzīt nopietnākiem negadījumiem, šodien Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) rīkotajā preses konferencē, kurā prezentēja mobilā saskaņotā paziņojuma funkciju aplikācijā “LTAB OCTA”, pauda VP Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Viņš pastāstīja, ka valstī gadā notiek vairāk nekā 20 000 ceļu satiksmes negadījumi. Aptuveni 3800 no tiem ir ar cietušajiem jeb tādi, kuros ir vajadzīga policijas klātbūtne. Lai gan ne visos pārējos 17 000 negadījumu ir iespējams sastādīt saskaņoto paziņojumu, lielā daļā tas ir iespējams.

“Autobraucēji bieži neizmanto saskaņoto paziņojumu saistībā ar to, ka viņiem saskaņotais paziņojums papīra formātā nav līdzi vai arī dēļ bailēm par to, kādas būs sekas, ja šo paziņojumu sastādīs cilvēki, kuriem tā nav ikdiena,” pauda Krapsis. LTAB izstrādātā mobilā saskaņotā paziņojuma funkcija būs vēl viens rīks, kā palīdzēt, novirzot VP resursus svarīgākiem mērķiem, piemēram, nopietnākiem negadījumiem, kā arī satiksmes uzraudzīšanai “melnajos punktos”, kur notiek dažādi pārkāpumi, pauda VP Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks.

Turklāt Krapsis norādīja, ka nelielos satiksmes negadījumos, autovadītājiem VP var nākties gaidīt pat četras stundas, jo primāri jāreaģē uz nopietniem ceļu satiksmes negadījumiem ar cietušajiem.

LTAB valdes loceklis Juris Stengrevics preses konferencē pastāstīja, ka mobilās lietotnes mērķis ir strādāt ar situācijām, kad cilvēkiem nav līdzi saskaņotais paziņojums papīra formātā. Turklāt daudziem cilvēkiem mūsdienās ērtāk liekas izmantot virtuālos risinājumus. Lietotnes galvenā priekšrocība būs iespēja sastādīt saskaņoto paziņojumu tad, ja būs līdzi tikai viedtālrunis vai cita viedierīce ar interneta savienojumu. Turklāt paziņojuma aizpildīšana būs ātra, jo vairums datu nāks no OCTA datubāzes.

Autovadītājiem joprojām būs jāuzzīmē negadījuma shēma un negadījuma apstākļi, bet informācija par pašu autovadītāju un transportlīdzekli, reģistrējoties sistēmā automātiski tiks paņemta no OCTA datubāzes. Turklāt abām pusēm savās viedierīcēs saskaņoto paziņojumu apstiprinot, tas būs parakstīts, tiks uzreiz aizsūtīts valsts datubāzēm un apdrošinātājiem. Pašreiz lietotne ir pieejama “Android” operētājsistēmā, bet “iOS” operētājsistēmas versija ir izstrādāta un tai jāsaņem apstiprinājums.

Kā ziņots, kampaņa tiek finansēta no ceļu satiksmes negadījumu novēršanai un profilaksei paredzētajiem līdzekļiem, kurus veido apdrošinātāju veiktās iemaksas no OCTA polisēm.

LTAB veic sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumdošanas izmaiņu aktualizēšanu atbildīgajās institūcijās. Vienlaikus LTAB ir OCTA garantijas fonda administrators, kas saskaņā ar likumdošanu lemj un atbild par tā līdzekļu izlietojumu. LTAB ir apvienojušās visas tās apdrošināšanas sabiedrības, kurām ir tiesības veikt sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu Latvijā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.