Brauks ar sauli – Nīderlandes Lightyear tic saules spēkam (+ FOTO)

Saules bateriju automobilis tiks ražots sērijveidā.

Nīderlandes uzņēmējs Lightyear saņēmis koplietošanas ceļu atļauju savam pirmajam modelim One. Ražotājs ziņo, ka vasaras beigās Somijas Valmet rūpnīcā tiks uzsākta pirmo 150 Pioneer Edition eksemplāru ražošana, kas jau esot rezervēti pirmajiem klientiem.

Nākamie var cerēt uz Limited Edition, taču arī tad jāpasteidzas – kopumā solīti mazāk par 1000 eksemplāriem. Pagaidām saules bateriju auto cena ir 150 000 eiro, taču vēlāk tā pieaugšot līdz 250 000 eiro.

Šogad testētais Lightyear prototips ar ātrumu 85 km/h veicis 710 km, bet braucot ar 130 km/h distance sarūk līdz 400 km.

Pateicoties saules baterijām uz jumta un pretestības koeficientam 0,2 cw, automobiļa sekmīgai darbībai pietiek ar 60 kilovatstundu akumulatora jaudu.

Vēl zināms, ka 5,10 metrus garā Lightyear One maksimālais ātrums 160 km/h, bet bagāžnieka tilpums ir aptuveni 600 litri, un to var palielināt līdz aptuveni 1530 litriem, nolaižot sēdekļus. Ražotājs uzsver, ka 70 kilometriem dienā automobilis enerģiju saražo pats, tātad bateriju uzlāde mazāka atstatuma braucējiem pats nebūs nepieciešama.

Pagaidām saules bateriju automobilis ir ļoti dārgs materiālu un roku darba dēļ, taču līdz 2025.gadam tiek solīts Lightyear Two, ko varēs saukt par masu produkcijas auto un piedāvāt klientiem par cenu 30 000 eiro robežās.  

 

Foto: Lightyear

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.