Ķīna un ASV vienojas pastiprināt sadarbību klimata jomā nākamajā desmitgadē

Ķīna un ASV trešdien vienojušās pastiprināt sadarbību klimata jomā nākamajā desmitgadē, ar šo pārsteidzošo paziņojumu nākot klajā COP26 klimata samitā Glāzgovā.

Divas pasaules lielākās oglekļa emitētājas kopīgā deklarācijā apņēmušās rīkoties, lai ierobežotu globālo sasilšanu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar līmeni pirms rūpnieciskās rezolūcijas.

2015.gadā ANO klimata konferencē Parīzē tika aicināts ierobežot globālo sasilšanu krietni zem diviem grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar līmeni pirms rūpnieciskās rezolūcijas, un, ja iespējams, līdz 1,5 grādiem pēc Celsija.

Ķīna un ASV paziņojušas, ka vienojušās par soļiem vairākos jautājumos, tostarp metāna emisijām, pāreju uz tīruenerģiju un dekarbonizāciju.

Taču Ķīna šonedēļ atteicās parakstīt vienošanos par metāna emisijas ierobežošanu, ko COP26 parakstīja gandrīz 100 valstis. Tā vietā Ķīna solīja izstrādāt savu atsevišķu plānu metāna emisijas problēmas risināšanai.

Ķīnas galvenais klimata sarunvedējs Sje Dženhua žurnālistiem sacīja, ka klimata pārmaiņu jomā Ķīnai un ASV ir vairāk vienojošā nekā domstarpību.

ASV prezidents Džo Baidens un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins nākamnedēļ gatavojas tikties virtuālā sanāksmē.

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.