Eiropā dramatiski trūkst elektromobiļu uzlādes staciju; Latvija, Lietuva pēdējās vietās

Eiropā dramatiski trūkst uzlādes staciju elektriskajiem bateriju transportlīdzekļiem – ceļ trauksmi Eiropas Automobiļu ražotāju asociācija (ACEA). Lietuva un Grieķija dala pēdējo vietu, Latvijā stāvoklis tikai par kripatiņu labāks.

Pētījums rāda, ka desmit ES valstīs ir mazāk nekā viena uzlādes stacija uz 100 kilometriem, bet 18 ES dalībvalstīs šo punktu skaits ir mazāks par piecām stacijām uz 100 kilometriem. Pagaidām labākie ir Nīderlande ar 47,5 stacijām uz 100 kilometriem, Luksemburga (34,5), Vācija (19,4), Portugāle (14,9) un Austrija (6,1).

Saraksta apakšā Lietuva un Grieķija (abām 0,2), taču bateriju transportlīdzekļiem vajadzētu izvairīties arī no Polijas (0,4), Latvijas (0,5) un Rumānijas (0,5).

ACEA ģenerāldirektors Ēriks Marks Hītems uzsver, ka automašīnu pircēji diez vai izvēlēsies bezemisiju transportlīdzekli, ja nebūs pietiekami daudz uzlādes punktu vai degvielas uzpildes staciju.

Pēc Hītema domām, ES ir vajadzīgs milzīgs progress infrastruktūras jomā. Bet diemžēl „Alternatīvās degvielas infrastruktūras regulas” projekts ir pilnīgi pretrunā ar ES programmu „Fit for 55”. Tāpēc ACEA aicina ES Parlamentu izmantot iespēju izveidot pietiekami daudz uzlādes staciju un degvielas uzpildes staciju klimatneitrālas degvielas uzpildīšanai.

 

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.