Vācija – elektrības tirgotāji jau atkal paceļ cenas

Elektroautomobiļu kļūst arvien vairāk un elektrības tirgotāji sajūt peļņas iespējas. Nesen enerģijas koncerns EnBW paziņoja, ka pacels cenas no 6.jūlija vidēji par 7,7 centiem par kilovatstundu.

Vācijā ir augstākās elektroenerģijas cenas Eiropā, kas padara elektromobiļu ekspluatāciju dārgāku nekā daudzās kaimiņvalstīs, raksta vācu izdevums Focus.de, taču tas nebūt nenozīmē, ka viss paliks kā ir.

ASV kilovatstunda elektroenerģijas Tesla īpašniekam maksā apmēram 7 centus, Vācijā mājsaimniecība parasti maksā aptuveni 30 centus. Izmaksas, kas saistītas ar saules un vēja enerģijas tehnoloģiju paplašināšanu novedušas pie tā, ka Vācijā ir augstākā elektrības cena Eiropā. Benzīna un dīzeļauto īpašnieki spiesti maksāt nodokli par CO2 izmešiem, taču arī elektrisko automašīnu ekspluatācija kļūst dārgāka, neskatoties uz daudzajām prēmijām un nodokļu atlaidēm.

Elektrības cenas pieaug atjaunojamās enerģijas dēļ

Tas ir saistīts ne tikai ar pieaugošajām atjaunojamās enerģijas izmaksām un nepieciešamajiem infrastruktūras risinājumu izmaksām, bet arī ar to, ka daudzi uzlādes staciju nodrošinātāji nevēlas palikt bez peļņas.

Tā rīkojies arī viens no lielākajiem uzlādes staciju operatoriem Eiropā, enerģijas grupa EnBW, kas no 6. jūlija paaugstina cenas vidēji par 7,7 centiem par kilovatstundu, kas atkarībā no tarifa būs aptuveni 10 centi.

Ja precīzāk tad, kilovatstunda maiņstrāvas lādētāja standarta tarifā no 6. jūlija maksās 45 centus (nevis 39 centus), līdzstrāvas iekārtā – 55 centus (nevis 49 centus). Nesen atjaunotajās Ionity (ko EnBW dēvē par “augsto cenu operatoru”) stacijās, korekcijas nav – tie paši 0,79 eiro / kWh, taču cenas šeit nesen jau tika paaugstinātas.

EnBW uzcenojumu pamato ar to, ka viņi “kā neviens cits uzņēmums” veic ātrās uzlādes staciju un uzlādes parku paplašināšanu Vācijā. Turpmākajos gados, kad elektromobiļu skaits Vācijā strauji pieaugs, EnBW plāno ik gadu ieguldīt līdz 100 miljoniem eiro uzlādes tīkla paplašināšanā.

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.