Mazda: elektromobiļi ar lieliem akumulatoriem kaitīgāki videi nekā dīzeļdzinēji

Japānas autobūves kompānija uzskata, ka elektromobiļi ar lieliem akumulatoriem kaitīgāki videi nekā dīzeļdzinēji, tādēļ krosoveram MX-30 tiek uzstādīts visai pieticīgas ietilpības akumulators aptuveni 200 km.

Mazda Eiropas pētījumu centra direktors Kristians Šulce paziņojis, ka, neraugoties uz to, ka elektromobiļi nerada kaitīgās izplūdes gāzes, dažkārt tie mūsu planētai nodara lielāku ļaunumu nekā dīzeļdzinēji.

Kamēr autoražotāji sacenšās savā starpā, piedāvājot arvien lielākas ietilpības akumulatorus, kas nodrošina rekordlielu nobraukumu bez atkārtotas uzlādes, Mazda laiž klajā elektrisko krosoveru MX-30 ar ļoti pieticīgu 35,5 kilovatstundu akumulatoru tikai 200 kilometru tāldarbībai.

Šāda izvēle nav saistīta ar to, ka Mazda nebūtu pietiekami resursu vai kapacitātes šādu tehnoloģiju radīšanai, bet ar to, ka japāņu autobūves uzņēmums cenšas atbildīgi risināt vides jautājumus.

Sarunā ar izdevuma Automotive News žurnālistiem Šulce paskaidrojis, ka pat ar nelielu akumulatoru komplektēts MX-30 elektriskais krosovers visā dzīves ciklā izdalīs tikpat daudz oglekļa dioksīda kā Mazda3 dīzeļa hečbeks. Baterijas nomaiņa, kas jau var notikt jau pēc 160 000 km nobraukuma situāciju neatrisinās – drīzāk jau otrādi: neskatoties uz to, ka ekspluatācijas laikā izmeši netika radīti, bez tiem neiztikt ražošanas un utilizācijas stadijās.

Piedevām, jo lielākas ietilpības akumulators, jo vairāk emisiju ar to saistās. Piemēram, visbiežāk sastopamie 95 kilovatstundu akumulatori, kas uzstādīti, piemēram, Tesla Model S un Model X, rada vēl vairāk CO₂ izmešu. Turklāt tie patērē vairāk enerģijas, un, attiecīgi nomainot akumulatoru, kopējās emisijas palielināsies vēl vairāk.

Elektriskais krosovers Mazda MX-30 debitēja oktobra beigās Tokijas autoizstādē. Pēc gabarītiem automašīna ir salīdzināma ar CX-3. Par dzinējspēku tiek izmantots 143 Zs elektromotors, kas enerģiju saņem no 35,5 kilovatstundu akumulatora. Krosovera tāldarbība ir 200 km, kas krietni pārsniedz 48 km, kas pēc aplēsēm ir vidējais attālums, ko ikdienā veic Eiropā dzīvojošs pircējs.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.