Lietuvā maksās 1000 eiro kompensāciju par vecā auto nomaiņu pret ekoloģiski nekaitīgāku

Lietuvas iedzīvotāji no novembra varēs saņemt 1000 eiro kompensāciju, ja nomainīs savu automašīnu pret tādu, kas rada mazāku daudzumu ogļskābās gāzes izmešu.

To paredz rīkojums, ko parakstījis vides ministrs Ķēstutis Mažeika, ziņu aģentūrai BNS pavēstīja ministra preses sekretārs Justs Jaskonis.

Kompensāciju varēs saņemt fiziskas personas, kas iegādāsies automašīnu, ja līdzšinējais automobilis rada vairāk ogļskābās gāzes izmešu nekā jaunais, un ja vecā automašīna tika nodota utilizācijai.

Jaunās automašīnas ogļskābās gāzes izmešu apjoms nedrīkstēs pārsniegt 130 gramus uz kilometru. Jaunā automobiļa pirmreizējai  reģistrācijai būs jābūt veiktai Eiropas Savienībā ne agrāk kā 2013.gada 1.janvārī, un tā dzinējam būs jābūt darbināmam  ar benzīnu, gāzi,. etanolu vai elektrību.

Līdz 2021.gadam šādām kompensācijām plānots piešķirt 30 miljonus eiro, paredz Nacionālais plāns cīņai pret gaisa piesārņojumu.

Lietuvas Vides ministrija arī ierosinājusi no nākamā gada ieviest nodokli par automobiļu radītajiem ogļskābās gāzes izmešiem. Nodokļa apmērs iecerēts no dažiem desmitiem līdz 1400 eiro par automašīnu gadā. Vislielākais nodoklis būs jāmaksā par automašīnām, kuru dzinējus darbina dīzeļdegviela.
 

Foto: Ekrānbilde

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.