Pētījums – “Plug-in” hibrīdi izrādījušies septiņas reizes “netīrāki” par elektromobiļiem

“Plug-in” pie strāvas pieslēdzamie un tajā skaitā arī no mājas elektrotīkla uzlādējamie hibrīdautomobiļi izrādījušies septiņas reizes kaitīgāki apkārtējai videi nekā elektromobiļi.

Tas noskaidrojies pētījumā, ko veicis Skotijas elektroautomobiļu asociācijas vadītājs Dugs Robertsons.

Pētījuma autors atzīst, ka arī pats bijis pārsteigts par rezultātiem. “Kad es uzsāku aprēķinus, biju pārliecināts, ka hibrīdi būs divas vai trīs reizes “netīrāki” par elektromobiļiem, taču tas var notikt tikai tādā gadījumā, ja 90 procentus no brauciena laika tiek izmantoti hibrīda elektropiedziņa,” pavēstījis Robertsons.

Speciālista apkopotie dati atklāj, ka elektromobilis “Nissan Leaf” gadā nobraucot 16 000 km rada 1,12 tonnas kaitīgo izmešu (jo kādam taču jāsaražo elektrība Leaf baterijām), kamēr Mitsubishi Outlander hibrīdautomobilis pie līdzīgiem nosacījumiem – 8,42 tonnas. Robertsons atzīmē, ka ar elektrību hibrīdautomobiļi brauc tikai aptuveni 40 procentus no kopējai distancei atvēlētā laika.    

Gada sākumā amerikāņu energotaupīšanas padome (ACEEE) sastādīja 2015.gada “zaļāko” auto sarakstu. Pirmo vietu organizācija atdeva mikroauto “Smart ForTwo” elektriskajai modifikācijai, otrajā vietā lika elektromobili “Chevrolet Spark”, bet trešajā – elektrisko “Fiat 500E”.

 

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.