Singapūrā darbu sāk pasaulē pirmais pašbraucošais taksometrs

Singapūrā pasažieru pārvadājumus sācis pasaulē pirmais taksometrs ar autonomo vadību. Tiesa – pie mašīnas stūres joprojām sēž cilvēks, kas kontrolē un uzrauga elektronikas darbu.

Pašbraucošā taksometra projekts ir divu ASV Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta zinātnieku lolojums, kas kopā ar 2013.gadā izveidoto kompāniju “nuTonomy” (šobrīd jau 50 darbinieku) izstrādājuši tehnoloģiju automobiļiem ar autonomo vadību.

Singapūrā tiek izmantoti pārveidoti elektromobiļi “Renault Zoe” un “Mitsubishi i-MiEV”, ko klients izsauc, izmantojot viedtālruņa aplikāciju. Pagaidām pie taksometra stūres vēl sēž cilvēks, kas kontrolē elektronikas darbu, bet brauciens ar “nuTonomy” elektromobili, kas šobrīd pieejams tikai biznesa rajonā “One-North”, ir bez maksas. Tehnoloģijas autori uzskata, ka bezpilota taksometru ieviešanai ir milzīgs potenciāls – aprēķini rāda, ka Singapūrā automobiļu skaitu varētu samazināt no 900 000 līdz 300 000 vienībām, kas ļautu ievērojami atslogot ceļu tīklu un nākotnē būvēt tos mazākus, samazināt stāvlaukumu platību u.tt.

Projekts tikai uzņem apgriezienus un drīzumā “nuTonomy” sola uzsākt līdzīgus testus arī citās Āzijas pilsētās, ASV un Eiropā. 

Jau zināms, ka ASV “nuTonomy” sadarbosies ar pasaulē populārāko kopbraukšanas jeb “ridesharing” pakalpojuma sniedzēju “Uber“, bet kā testa automobilis tiks izmantots pārbūvēts “Volvo XC90”.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.