10 baušļi braucot tumsā

Statistiķi aprēķinājuši, ka, braucot tumsā, risks iekļūt avārijā palielinās aptuveni divas reizes. Taču ievērojot zināmus priekšnosacījumus jeb „10 baušļus,” ko publicējis kāds krievu resurss, autovadītājs var droši doties ceļā arī diennakts tumšajā laikā.

1.Lukturi

Ja automobilis nav aprīkots ar „gudro” piekari vai lukturu automātisko regulēšanas sistēmu, noregulējiet starmešus paši. Ja aizmugures sēdeklī ir viens pasažieris, lukturu regulēšanas korektoru iestatiet stāvoklī „1,” ja braucat kopā ar diviem pasažieriem aizmugures sēdeklī – „2,” ja bagāžnieks piekrauts ar smagām mantām – „3.” Nežilbiniet vadītājus, kuri jūs apdzen un izslēdziet tālās gaismas arī tad, kad „iesēstaties kādam astē.” Godprātīgi autovadītāji šādā gadījumā lukturu augstuma regulatoru iestata stāvoklī „3.”

2.Vējstikls

Reizi mēnesī nospodriniet to līdz kristāltīram stāvoklim no abām pusēm. Eļļas plankumi un dažādi citi netīrumi, kas dienas laikā praktiski ir neredzami, naktī var „lauzt un izkropļot” pretimbraucošo automašīnu starmešu gaismu, radot vadītājam būtisku apgrūtinājumu.

3.Krēsla

Ieslēdziet tuvās gaismas vēl pirms tumsas iestāšanās. Bīstams sev un citiem ir tas autovadītājs, kurš kopējā satiksmē piedalās ar neizgaismotu automobili. Mašīna nav dzīvoklis, tādēļ ekonomēt elektrību šajā gadījumā ir muļķīgi.

4.Izmainīšanās ar pretimbraucošo

Pat tad, ja jūs un pretimbraucošais pārslēgsies un tuvajām gaismām, uz šaura ceļa no īsa „akluma brīža” izvairīties nevarēs, tādēļ mirkli pirms tikšanās pārceļat kāju no akseleratora pedāļa uz bremzi – pēkšņa apdraudējuma gadījumā tas samazinās reakcijas laiku, kas nepieciešams bremzēšanas uzsākšanai.

5.Viens lukturi

sJa pretim brauc transports ar „vienu lukturi,” jābūt sevišķi uzmanīgam – tas var būt gan „normāls” motobraucējs, gan „nenormāls” autovadītājs…  jau iepriekš pieņemam sliktāko variantu, proti – pretī brauc „neadekvāts, piedzēries autovadītājs.” Un vienīgo lukturi uzskatām par LABĀS puses lampu, tādēļ jebkurā mirklī esam gatavi nobraukt uz apmales.

6.Nekauņas

Tādus autovadītājus, kas tiekoties ar pretimbraucošo, apzināti nepārslēdzas uz tuvo gaismu, savādāk grūti nodēvēt. Lai izvairītos no pilnīgas apžilbināšanas, vērsiet skatienu nedaudz ieslīpi uz apmali.

7.Kāpumi un kritumi

Tuvojoties kāpumam, jāatceras, ka pretimbraucošais automobilis, kas parādās augšpusē, jūs nedaudz apžilbinās pat ar tuvajām gaismām (pareizi noregulētas gaismas koncentrē staru kūli nedaudz uz leju). Esat tam gatavi. Savukārt, virzoties lejup, ņemat vērā, ka līdzīgā veidā jūs žilbināt to, kas virzās pretī.  

8. Nezināms ceļš

Braucot naktī pa nezināmu ceļu, katrs līkums jāuzskata par potenciāli bīstamu. Situācijas var būt dažādas: virāža izrādīsies „asāka” nekā gaidīts, ceļu var aizšķērsot kāds nokritis priekšmets vai nogāzts koks… Vārdu sakot, ātrumam jābūt tādam, lai vēlāk nevajadzētu uzdot sev retorisko jautājumu „un, kur gan man bija jāsteidzas…”  

9.Kravinieki – slepkavas

Uzmanieties no kravas mašīnām – to patiesie izmēri ne vienmēr atbilst gabarītu gaismām un nereti īstenie izmēri garumā un pat platumā var izrādīties krietni lielāki. Atceraties, ka „tikšanās” ar kādu, teiksim, dzelzs konstrukciju, kas iziet pāri gaismu apzīmētajiem izmēriem, jums būs liktenīga.

10. Cilvēks

Cilvēka senči nebija nakts iemītnieki, tādēļ diennakts tumšais laiks mums ir „sveša vide.” Iespējams, redzi un koncentrēšanos spēju uzlabos paņēmiens, ko izmantoja Otrā pasaules kara piloti, dodoties nakts uzlidojumos – plāna, zem mēles palikta citrona šķēlīte.

 

Foto: ilustratīvs foto

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.