Hakeri pārņem “Jeep” vadību un iestūrē to grāvī (+ video)

ASV izdevums Wired veicis pētījumu, kas pierāda apvidus automobiļa Jeep Cherokee vājās pretošanās spējas hakeru uzbrukumiem. Eksperimentā piedalījās divi bijušie profesionālie hakeri Čārlijs Millers un Kriss Valeisiks, kā arī žurnāla apskatu veidotājs Endijs Grīnbergs.

Žurnālists devās izbraucienā pa Sentluisas pilsētas apkaimi, bet Millers un Valeisiks centās pārņemt dažu automašīnas funkciju vadību no savām mājām, izmantojot portatīvo datoru un interneta pieslēgumu.

Jau agrāk bija zināms, ka multimediju sistēma Uconnect, kas pieslēdzas internetam ar mobilo sakaru palīdzību, ir vāji aizsargāta un tai ir vairāki drošības caurumi. Izmantojot šīs nepilnības, speciālistiem izdevās nosūtīt dažādus attēlus uz Jeep multimediju sistēmas ekrānu, ieslēgt mūziku pilnā skaļumā, iedarbināt skaņu signālus un logu tīrītājus. Visbeidzot hakeri uz īsu brīdi noslāpēja automašīnas dzinēju, turklāt Grīnbergs bez viņu palīdzības nespēja nedz atkal iedarbināt motoru, nedz ieslēgt avārijas signālgaismas.

Otro eksperimenta daļu sarīkoja stāvlaukumā. Hakeri pieslēdzās Cherokee stūres iekārtai (tas izdevās, kad automašīnai bija ieslēgta atpakaļgaita) un deaktivizēja bremzes, kā rezultātā Cherokee iebrauca grāvī.  

Lai stāsts nebeigtos pavisam bēdīgi, hakeri apsolījuši parādīt daļu uzlaušanas koda datortehnikas aizsardzībai veltītajā konferencē Black Hat, kas augustā tiks sarīkota Lasvegasā. Speciālisti atzīmē, ka informācija, ar ko tie dalīsies, neļaus cilvēkiem ar sliktiem nolūkiem piekļūt Uconnect sistēmai vienkāršotā veidā, tajā pašā laikā uzsverot, ka ražotāja izstrādātā tehnoloģija ir nepilnīga un pakļauta hakeru uzbrukumiem.    

2014.gada vasarā Millers un Valaisiks paziņoja, ka Jeep Cherokee, Infiniti Q50 un Cadillac Escalade ir vissliktāk no nesankcionētas ielaušanās pasargātie automobiļi. Abi speciālisti publicēja 92 lappušu garu pētījumu, kuros bija aprakstītas dažādu automobiļu elektronisko sistēmu uzbūves un 20 auto modeļu uzlaušanas instrukcijas ar detalizētu aprakstu. 

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.