Tipiskās ķibeles ar auto ziemā – problēmas ar dzinēju un nosēdies akumulators

Ziemas periodā ar ķibelēm autovadītāji saskaras daudz vairāk – tehniskā palīdzība uz ceļa dažādu iemeslu dēļ kopumā tiek izsaukta par 70% vairāk nekā citos gadalaikos, – tā, analizējot tehniskās palīdzības dienesta datus, secina apdrošināšanas sabiedrība ERGO. Biežākās ķibeles, ar kādām autovadītāji gadu no gada saskaras ziemas periodā, ir problēmas ar dzinēju un izlādējies akumulators.

Tehniskā palīdzība uz ceļa pērnā – 2013./2014. gada ziemas sezonā noslāpuša dzinēja vai izlādēta akumulatora dēļ bijusi nepieciešama 42% izsaukumu. Arī iepriekšējā gada statistika ir līdzīga. Šajā pašā laika posmā 2012./2013. gada ziemā ķibeles ar dzinēju vai izlādējušos akumulatoru bija izsaukuma iemesls 43% gadījumos.

“Fakts, ka ziemā autovadītājiem daudz biežāk nepieciešama tehniskā palīdzība uz ceļa, lielākoties saistīts ar to, ka transportlīdzekļu vadītāji nav laicīgi pārliecinājušies par savu spēkratu gatavību ekspluatācijai laikā, kad gaisa temperatūra ir zemāka par -7 grādiem,” norāda ERGO Atlīdzību departamenta vadītājs Ivars Vismanis.

Tajā pašā laikā saskaņā ar ERGO tehniskās palīdzības dienesta datiem ir pavisam nedaudz tādu autovadītāju, kuri zinātu, kas darāms, ja auto noslāpst dzinējs vai sabojājas elektronika. Vēl retāk autovadītāji zinātu, kā atvērt aizsalušas vai aizkritušas durvis. Tomēr, aptuveni desmitā daļa vadītāju zina, kā iedarbināt auto, ja tam izlādējies akumulators.

Līdz ar ziemas perioda iestāšanos, pieaug KASKO klientu tehniskās palīdzības izsaukumu skaits ne tikai saistībā ar tehniskām ķibelēm, bet arī no ceļu satiksmes negadījumos iekļuvušiem transportlīdzekļiem.

Tāpēc Ivars Vismanis, ERGO atlīdzību regulēšanas departamenta vadītājs, atgādina: “Salīdzinot ar citiem gadalaikiem, ziemas periodā ERGO ik gadu saņem vidēji par trešdaļu vairāk transportlīdzekļu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par bojājumiem, kas radušies negadījumos apledojuša ceļa seguma dēļ. Tāpēc ziemā ikvienam auto vadītājam jābūt īpaši uzmanīgam. Gaisa temperatūrai pazeminoties, strauji apledo ceļi. Ir svarīgi regulāri pārliecināties par sava auto gatavību braukšanai ziemā un rūpīgi izvērtēt braukšanas ātrumu. Esam aplēsuši, ka vismaz pusē no satiksmes negadījumiem uz Latvijas ceļiem ziemā varētu izvairīties, ievērojot piesardzīgas un drošas braukšanas priekšnosacījumus.”

Iestājoties aukstam laikam, ERGO speciālisti transportlīdzekļu vadītājiem iesaka:
– Ziemas sākuma periodā pārliecināties par sava auto akumulatora resursu, ko var veikt auto servisā.
– Akumulatoru pārbaude ieteicama automobiļiem, kas vecāki par trīs gadiem, kā arī automobiļiem ar dīzeļa dzinējiem, jo to vidējais strāvas patēriņš ir ievērojami lielāks.
– Vecākiem auto svarīgi sekot līdzi dzesēšanas šķidruma līmenim un kvalitātei ar speciālu blīvuma mērītāju.
– Svarīgi pārbaudīt automašīnas pretslīdes mehānismu jeb tā dēvēto ABS darbību, lai ziemā bremzēšana nesagādātu kādu nepatīkamu pārsteigumu.
– Jānomaina vasaras sezonai paredzētos logu tīrīšanas līdzekļi uz ziemai piemērotiem un jāpārbauda autostiklu tīrīšanas slotiņas.
– Pēc mazgāšanas svarīgi nosusināt automobili un tā gumijas, savukārt automātiskās transmisijas transportlīdzekļiem īpaši jāpadomā par auto uzsildīšanu pirms došanās ceļā.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.