Sāks pirmā stacionārā fotoradara uzstādīšanu testa režīmā

Šodien uz Ventspils šosejas pie Varkaļu kanāla paredzēts sākt pirmā stacionārā fotoradara uzstādīšanu testa režīmā, aģentūrai LETA pastāstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāvis Jānis Aizpors.

Pagaidām fotoradars darbosies testa režīmā, un par tā konstatētajiem ātruma pārkāpumiem sodi netiks piemēroti. Pēc mērierīces testēšanas tā sāks funkcionēt darba režīmā, un tad šoferiem ir jārēķinās, ka par pārkāpumiem būs jāatbild. Tuvākajā laikā pēc līdzīgas kārtības paredzēts sākt uzstādīt pārējos 15 stacionāros fotoradarus.

Pagaidām nav zināms, vai visus 16 fotoradarus izdosies uzstādīt darba režīmā līdz gada beigām. Darba režīmā visi radari noteikti nesāks funkcionēt vienlaicīgi, jo galvenais ir neko nesasteigt, lai vēlāk nerastos problēmas, norādīja Aizpors.

Ceļa posmā pie Varkaļu kanāla raksturīga transportlīdzekļu manevrēšana, piemēram, lai piekļūtu laukumam pie kanāla, kur ir gan daudz auto, gan cilvēki, piemēram, makšķernieki, atpūtnieki, gājēji. Braukšanas ātruma pārsniegšana būtiski samazina iespējas satiksmes dalībniekiem reaģēt uz negaidītām situācijām, piemēram, gājēja brauktuves šķērsošana, transportlīdzekļa strauja bremzēšana vai izbraukšana.

No 2010. līdz 2013.gadam pie kanāla reģistrēti 39 ceļu satiksmes negadījumi un 14 cietušie. Radars pie Varkaļu kanāla kontrolēs abos virzienos braucošos auto, atļautais braukšanas ātrums šeit ir 90 kilometri.

Pirms stacionāro fotoradaru atrašanās vietām tiks izvietotas informatīvas zīmes, uz kurām norādīts mērierīces atrašanās vietā atļautais ātrums.

Jau ziņots, ka rudenī CSDD rīkotajā konkursā par 16 Doplera principa stacionāro fotoradaru piegādi uzvarēja uzņēmums “Reck” un pirmās mērierīces uz Latvijas ceļiem būs jau šogad. Iepirkuma līgumcena ir 896 786 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Fotoradaru iepirkumam bija vēl otra daļa, kas paredzēja, ka valsts iegādāsies četras transportlīdzekļu ātruma kontroles stacionārās iekārtas ar lāzera skeneri. Šajā daļā konkurss ir pārtraukts, jo iesniegtie piedāvājumi neatbilda CSDD izvirzītajām tehniskajām prasībām.

Tagad CSDD plāno izsludināt jaunu iepirkuma konkursu par šo četru mērierīču iegādi.

Savukārt iepriekš citā konkursā tika izvēlēts uzņēmums, kas radaru atrašanās vietām pievadīs elektrolīnijas. Konkursā uzvarēja uzņēmums “Citrus Solutions”. Šim uzņēmumam bija vienīgais nolikuma prasībām atbilstošais piedāvājums, bet piedāvātā līgumcena bija 119 729 eiro.

Privātā komersanta “Vitronic” fotoradari no Latvijas ceļiem tika noņemti 2012.gada decembrī, savukārt Valsts policija izmanto savus 2008.gadā iegādātos četrus pārvietojamos fotoradarus.

Lielākā daļa no 20 jaunajiem stacionārajiem fotoradariem atradīsies Rīgā un tās apkārtnē, liecina CSDD mājaslapā publiskotā karte.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.