Jūrmalā izveido unikālu gājēju pāreju satiksmes drošības paaugstināšanai

Jūrmalā, Mellužu prospektā pie Mellužu estrādes izveidota jauna veida paaugstinātas drošības gājēju pāreja. Pirms gājēju pārejas pirmo reizi Latvijā uz ceļa uzklāts automašīnu bremzēšanas ceļu samazinošs pārklājums, izmantojot auksto divkomponentu metodi.

Ceļa apstrāde ar abrazīvu pārklājumu ievērojami uzlabo satiksmes drošību, ļaujot automašīnai apstrādātajā posmā apstāties teju uz pusi īsākā ceļā.

Jaunā pāreja ierīkota pēc būvnieka SIA “M-2” iniciatīvas sadarbībā ar Jūrmalas pilsētas domi, sperot pirmos soļus šādas metodes ieviešanai Latvijā. Uzņēmuma pārstāvis Ainārs Gailis skaidro, ka Lietuvā ik gadu šādā veidā tiek aprīkotas aptuveni 800 gājēju pārejas, un Latvijā šīs tehnoloģijas ieviešana ir pašā sākuma stadijā.

Satiksmes drošības eksperts Pauls Timrots saka: “Tas ir tikai pozitīvi un atbalstāmi, ka tiek meklētas jaunas tehnoloģijas un veikti eksperimenti. Ja visu darīsim tikai tā, kā ir noteikts valsts standartā, nespēsim tikt uz priekšu. Tikai praksē pamēģinot ko jaunu un vērtējot tā iznākumu, ceļu satiksmes drošība Latvijā var attīstīties.”

Pārklājot ceļu pirms gājēju pārejas ar abrazīvu materiālu, izmantojot auksto metodi, tiek paaugstināta satiksmes drošība divos veidos. Pirmkārt, pārklājums samazina bremzēšanas ceļu gandrīz uz pusi. Otrkārt, sarkanās krāsas pārklājums un reljefs pievērš papildu autovadītāju uzmanību, tuvojoties gājēju pārejai. Šāda pārklājuma noturība, atkarībā no satiksmes satiksmes intensitātes un ceļa apstrādes ziemā, ir no diviem līdz septiņiem gadiem.

Jūrmalas pilsētas domes Pilsētsaimniecības pārvaldes Būvniecības nodaļas vadītājs Māris Demme skaidro: “Lai uzlabotu kopējo satiksmes drošību Jūrmalas pilsētā, esam ierīkojuši jaunu paaugstinātas drošības gājēju pāreju Mellužu prospektā pie Mellužu estrādes. Šī gājēju pāreja izvēlēta, jo šeit ir plaša gājēju plūsma – vienā ielas pusē atrodas bērnu rotaļlaukums un Mellužu estrāde, bet otrā ielas pusē ir ceļš uz pludmali. Vērtēsim šī projekta iznākumu ilgākā laika periodā un tad domāsim par iespējām labiekārtot arī citas pilsētas gājēju pārejas ar šo metodi nākotnē.”

Foto: Publicitātes foto

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.