Cieni citus un Tevi cienīs

Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsēta iepriecina mūs ar lielākiem un mazākiem, tradicionālākiem un negaidītākiem pasākumiem. Pārsteigumu pēdējās dienās izraisa perfomance Rīgas centrā „Izjūti Venēciju!”. Šis projekts gan nav plaši reklamēts dažādajās Kultūras galvaspilsētai veltītajās interneta vietnēs, tomēr tas ir ikgadēja realitāte, ar kuru saskaras teju vai katrs autovadītājs un gājējs, kas šajās lietainajās dienās pārvietojas Rīgas centrā.

Peļķes krustojumos dažuviet ir tik iespaidīgas, asfalta iedobes un izbrauktās risas ir tik stpri pielietas ar lietus ūdeni, ka pietrūkst vien gondolas un krāšni tērpti gondoljieri, kas, dziedot melodiskās itāļu dziesmas, piedāvātu gājējiem galamērķi sasniegt, sēžot ērtā laivā.

Diemžēl Rīgas centrā nav gondolas, bet ir automašīnas, velosipēdi, citi satiksmes līdzekļi un gājēji, kuru drēbju sausums ir nepārtraukti apdraudēts. Novērojumi liecina, ka daži autovadītāji šajos laika apstākļos varētu pārvietoties daudz uzmanīgāk, neraidot uz blaukus esošajām ietvēm ūdens šaltis. Šo rindu autors fotografēja vairākas situācijas uz Kr. Barona un Dzirnavu ielas stūra. Redzot, ka viņi tiek fotografēti vairāki autovadītāji kļuva uzmanīgāki un bezrūpīgi nebrauca katrā peļķē, tomēr vēlāk strauja braukšana caur peļķēm un gājēju apšļakstīšana turpinās. Tas nozīmē, ka ir iespējams būt tolerantākiem, un ņemot vērā laika apstākļus, neapšļākt gājējus.

LAMB regulāri īsteno satiksmes drošības projektus ar mērķi popularizēt Starptautiskās automobiļu federācijas (FIA) satiksmes drošības 10 Zelta likumus. Viens no tiem aicina būt pieklājīgiem, un situācija lietainajā Rīgā apliecina, cik svarīga ir šī it kā vienkāršā patiesība.

Tomēr otra medaļas puse ir pilsētas tēvu nespēja novērst mazās Venēcijas izveidi Rīgas centrā. Nepietiek ar atbildi, ka pie visa vainīgi ir nokrišņi un gan jau tie aizplūdīs. Efektīva ūdens noteka un kanalizācija ir jānodrošina gan galvaspilsētas centrā, gan jaunajos ceļu infrastruktūras objektos. Turklāt ūdens bedrēs, risās un peļķēs neizžūst kopā ar ūdeni. Te prātā nāk gan Krasta iela, kas regulāri applūst, gan Vienības gatve, gan daudzie krustojumi galvaspilsētas centrā, kuri autovadītājiem un gājējiem problēmas rada ik gadu. Skaidrs, ka Rīgas centra krustojumi jau nav mikrorajonu pagalmi, ka nauda visam nepietiek, tomēr varbūt prioritātes ir jāpārskata?

Rezi kāda atbildīga amatpersona ūdens aplūšanas problēmas skaidroja pavisam vienkārši – ja izlietnē strauji ielej ūdeni, ir nepieciešams laiks, lai tas aiztecētu. Tā ir, tomēr pilsētas vadībai ir jārūpējas, lai šī simboliskā izlietne būtu mūsdienu prasībām atbilstoša, ar nepieciešamo caurteci, nevis kā kāda viduslaiku sausā tualete.

Kamēr vēl Rīgā noteiktās un daudziem labi zināmās vietās nav Eiropas Kultūras galvaspilsētai atbilstoša ūdens novadīšanas iekārta, bet dažubrīd ir kāds nepārāk izdevies Venēcijas klons, tikmēr atliek aicināt visus satiksmes dalībniekus cienīt vienam otru, jo negribam taču, lai ar ūdeni no galvas līdz kājām apšļāktu mūsu tuviniekus un līdzcilvēkus. Nedarīsim citiem to, ko negribam izjust paši!

Lai palīdzētu sakārtot Rīgu kā Eiropas Kultūras galvaspilsētu, aicinām visus satiksmes dalībniekus sūtīt bīstamu peļķu fotogrāfijas un atrašanās vietas uz e-pasta adresi [email protected]. Šo informāciju mēs nogādāsim atbildīgajām institūcijām visā Latvijā.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.