Policija sola atkārtot masveida reidus uz autoceļiem

Valsts policija arī turpmāk rīkos masveida pārbaudes visā Latvijā, līdzīgas tām, kādas tika rīkotas aizvadītās nedēļas piektdienā, kad dzērājšoferu ķeršanai tika piesaistīti samērā lieli likumsargu spēki.

Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs šodien pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdes žurnālistiem atzina, ka masveida pārbaudes visā valstī vienlaicīgi tiks rīkotas arī turpmāk, taču policija neatklās, kurās dienās tās notiks.

Foto: iAuto.lv

Reidu apjoms būs atkarīgs no pieejamiem resursiem. Piemēram, pagājušā piektdienā Juglā uz ceļa atradās apmēram 30 policistu. Tieši masveida pārbaudes, lai izķertu reibumā braukušos šoferus, ir viena no Valsts policijas šī gada prioritātēm, lai uzlabotu ceļu satiksmes drošību Latvijā.

Tāpat policija šogad pastiprināti kontrolēs un izglītos mazaizsargātos ceļu satiksmes dalībniekus un pastiprināti pievērsīsies ātruma kontrolei.

Valsts policija secinājusi, ka cēloņi pagājušā gadā reģistrētajiem negadījumiem ir vairāki. Pirmkārt, satiksmes dalībniekiem joprojām ir nepietiekama tiesiskā apziņa, kas izpaužas kā satiksmes noteikumu neievērošana. Tāpat šoferi jau pieraduši, ka uz ceļiem vairs neatrodas privātā komersanta fotoradari. Treškārt avāriju skaitu ietekmējuši laika apstākļi un neatbilstoša ātruma izvēle. Ceturtkārt satiksmes drošību ietekmējusi ceļa infrastruktūra un tās uzturēšana.

Ceļu satiksmes drošības padome pagājušā gadā izvirzīja vairākas prioritātes, kā uzlabot satiksmes drošību. Pirmkārt, nepieciešams papildināt esošo regulējumu ar prasību gājējiem un velosipēdistiem diennakts tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām pārvietojoties pa brauktuvi vai ceļa nomali, lietot apģērbu ar gaismu atstarojošiem elementiem.

Speciālisti arī uzskata, ka nepieciešams palielināt satiksmes drošībā nepieciešamo netrafarēto Valsts policijas (VP) automašīnu skaitu. Ja negadījumā nopietni bojāts auto, tam tiks anulēta pielaide satiksmei.

Jau ziņots, ka 21.februārī Ceļu policija veica masveida reidus visā Latvijā, kuros alkohola klātbūtne organismā pārbaudīta vairāk nekā 13 000 autovadītājiem.

Pagājušajā gadā avārijās gājuši bojā 179 cilvēki, kas ir par vienu mazāk nekā 2012.gadā, liecina Valsts policijas apkopotā informācija.

Neskatoties uz ikgadējo kampaņu organizēšanu un policijas darbu, ir pieaudzis negadījumu skaits, kuros miruši gājēji. Pagājušā gadā negadījumos miruši 70 gājēji, kas ir par sešiem gājējiem vairāk nekā gadu iepriekš. Ievainojumus guvis 921 gājējs.

Kopumā pērn reģistrēti 16 437 ceļu satiksmes negadījumi, kas ir par 792 negadījumiem vairāk nekā gadu iepriekš. No šiem negadījumiem 3480 bija ar cietušajiem. Ņemot vērā, ka ar privāto komersantu tika lauzts līgums par fotoradaru izmantošanu, pagājušajā gadā policija pastiprināja satiksmes uzraudzību ātruma ievērošanas un braukšanas reibumā aizlieguma ievērošanas jomā.

Pērn par ātruma pārsniegšanu noformēti 91 942 administratīvie protokoli, kas ir par 28 201 protokolu vairāk nekā 2012.gadā. Pērn reģistrēti 4312 gadījumi, kad transportlīdzekļu vadītāji pieķerti braucam reibumā, kas ir par 101 gadījumu vairāk nekā gadu iepriekš.

Pagājušā gadā fiksēti 634 agresīvas braukšanas gadījumi, kas ir aptuveni tikpat, cik gadu iepriekš.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.