Rosina veikt virkni pasākumu ceļu satiksmes drošības uzlabošanā, lai samazinātu bojā gājuši skaitu

Lai to panāktu, padomes dalībnieki š.g. 2.decembrī, Satiksmes ministrijā (SM) notiekošajā ārkārtas sēdē vienojās veikt šādus pasākumus.

  1. Atbalstīt un turpināt veidot ceļu satiksmes drošības kampaņas par aktuālām satiksmes drošības tēmām ar mērķi samazināt bojā gājušo un ievainoto skaitu uz ceļiem, kā arī veicināt dialogu ar sabiedrību, veidojot lojālu sabiedrības attieksmi pret ceļu satiksmes noteikumiem un ceļu satiksmes drošības pamatjautājumiem.
  2. Atbalstīt un uzdot VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) turpināt attīstīt un uzlabot transportlīdzekļu vadītāju apmācības procesu, t.sk., ieviešot kompetences vērtēšanu vadīšanas eksāmenos un nosakot vadīšanas eksāmena ilgumu ceļu satiksmē līdz 40 minūtēm.
  3. Atbalstīt un uzdot SM (CSDD) sagatavot grozījumus normatīvajos aktos, lai pilnveidotu vadīšanas tiesību atgūšanas kārtību vadītājiem, kuriem tiesības atņemtas par braukšanu reibumā, t.sk., paredzot regulāras narkologa un psihologa pārbaudes tiesību atņemšanas periodā.
  4. Atbalstīt un uzdot SM (CSDD) sagatavot grozījumus normatīvajos aktos, paredzot teorētisko eksāmenu transportlīdzekļu vadītājiem, kuriem atņemtas tiesības par ātruma pārsniegšanu.
  5. Atbalstīt un uzdot SM (CSDD) un Iekšlietu ministrijai sagatavot grozījumus normatīvajos aktos, lai ceļu satiksmes negadījumos smagi bojātajiem transportlīdzekļiem varētu anulēt atļauju piedalīties ceļu satiksmē.
  6. Atbalstīt un uzdot SM (CSDD) attīstīt ceļu drošības audita procesus, lai novērstu kļūdas jau ceļu infrastruktūras objektu plānošanas stadijā, un ceļu projektēšanā un būvniecībā ņemt vērā un izpildīt ceļu drošības audita ieteikumus, t.sk. arvien vairāk veidot rotācijas apļus un pēc iespējas izslēgt kreisā pagrieziena manevru veikšanas iespējamību.
  7. Atbalstīt un uzdot CSDD un Valsts policijai (VP) noslēgt deleģēšanas līgumu par tehnisko līdzekļu (fotoradaru) iegādi, uzstādīšanu un to darbības nodrošināšanu. Attīstīt modernu satiksmes uzraudzības sistēmu, iegādājoties un uzstādot stacionāros fotoradarus, kā arī atjaunojot un palielinot VP rīcībā esošo pārvietojamo fotoradaru skaitu.
  8. Atbalstīt un uzdot SM (CSDD) un Iekšlietu ministrijai (IeM) veikt esošās sodu sistēmas analīzi un sagatavot grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ar mērķi palielināt sodus par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu un gājējiem noteikto pienākumu nepildīšanu, kā arī ieviest transportlīdzekļa konfiskāciju par braukšanu reibumā virs 1.5 promilēm.
  9. Atbalstīt un uzdot SM (CSDD) un IeM sagatavot grozījumus Ceļu satiksmes noteikumos ar mērķi ieviest prasību gājējiem un velosipēdu vadītājiem ārpus apdzīvotām vietām diennakts tumšajā laikā, pārvietojoties pa brauktuvi vai tās nomali, obligāti lietot apģērbu ar gaismu atstarojošiem elementiem.
  10. Atbalstīt netrafareto VP transportlīdzekļu skaita palielināšanu un VP organizēto masveida pārbaužu uz ceļiem skaita palielināšanu. Nepieciešamības gadījumā IeM (VP) sagatavot un iesniegt Ministru kabinetā informāciju par nepieciešamo papildus finansējumu automašīnu iegādei un pārbaužu veikšanai.
  11. Atbalstīt VP iniciatīvu veikt socioloģisko pētījumu par ceļu satiksmes negadījumus veicinošajiem ārējiem faktoriem.
  12. Atbalstīt priekšlikumu par Ceļu satiksmes drošības padomes sastāva izmaiņām, palielinot padomē sabiedrisko un nevalstisko organizāciju pārstāvju skaitu.

Komentējot, lūdzu norādīt uzlabojuma-priekšlikuma numuru.

Ceļu satiksmes drošības padomes sēdes priekšsēdētājs ir satiksmes ministrs Anrijs Matīss, savukārt padomes priekšsēdētāja vietnieks – iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Sēdē piedalās pārstāvji no SM, IeM, CSDD, VP un citām institūcijām.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.