CSDD kampaņa Brauc ar prātu. Paliec dzīvs! (+ video)

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) uzsāk kampaņu „Brauc ar prātu. Paliec dzīvs!”. Tā vēršas pret ātru un agresīvu braukšanas stilu, kas ir īpaši riskants laikā, kad parādās pirmais sniegs un apledojums.

„Šobrīd uz Latvijas ceļiem valda visatļautība un nesodāmības sajūta. Vidējā braukšanas ātruma pieaugums, ātruma „rekordi” un traģiskās avārijas ir sekas sabiedrības nihilismam un likuma normu ignorēšanai,” uzsākot kampaņu uzver CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Brauc ar prātu. Paliec dzīvs! Foto: Publicitātes attēls

Šā gada novembris Latvijā ir bijis viens no asiņainākiem mēnešiem pēdējo trīs gadu laikā – uz ceļiem bojā gājuši 24 cilvēki. Daudzu traģēdiju iemesls tumšajā laikā ar sliktu redzamību, kad uz ceļiem parādās pirmais apledojums, ir ne tikai nepareizi izvēlēts ātrums vai straujš apdzīšanas manevrs, bet arī ātruma pārsniegšana. Kopumā šogad 30 traģēdijas jeb vairāk nekā 20% no visiem letālajiem negadījumiem uz Latvijas ceļiem notikušas tādēļ, ka nav ievērots vai izvēlēts atbilstošs ātrums. Pēdējā mēneša laikā šāda traģēdija notikusi uz Rīgas – Daugavpils šosejas, kad automašīnas spidometrs apstājās pie ātruma 170 km/h un avārijā bija bojāgājušie..

Pirmdien, 2013.gada 2.decembrī Satiksmes ministrijā notiks Ceļu satiksmes drošības padomes ārkārtas sēdē, kurā atbildīgās amatpersonas un sabiedrības pārstāvji diskutēs par problēmām satiksmes drošības jomā un vienosies par risinājumiem kā uzlabot drošību uz ceļiem. Klātesošie tiks iepazīstināti arī ar kampaņu pret ātru un agresīvu braukšanu „Brauc ar prātu. Paliec dzīvs!”.

Kampaņas video:

Kampaņas „Brauc ar prātu. Paliec dzīvs!” ietvaros transportlīdzekļu vadītāji un citi satiksmes dalībnieki tiks uzrunāti ar video un audio klipiem, kā arī ar vides reklāmām. Savukārt apdrošināšanas sabiedrība ERGO ar īpaši veidotas mobilās aplikācijas palīdzību aicinās autovadītājus izmērīt, vai viņu braukšanas stils nav pārāk pārgalvīgs un bīstams, tādējādi apdraudot sevi un apkārt esošos. Prātīgi braucot varēs krāt punktus, kas dos iespēju iegādāties ERGO OCTA polisi ar ievērojamu atlaidi. Aplikācija būs pieejama decembra vidū.

„Tumšais laiks, migla, lietus, apledojums, pirmais sniegs un citi laika apstākļi būtiski ietekmē ceļu satiksmes dalībnieku drošību. Taču noteicošā ir autovadītāja rīcība. Apgrūtinātos laika apstākļos šoferiem jābūt īpaši piesardzīgiem un nopietni jāpiedomā pie sava izvēlētā braukšanas stila. ERGO dati liecina, ka tieši gada tumšajā laikā ceļu satiksmes negadījumu skaits pieaug par trešdaļu. Savukārt 50% ziemas periodā reģistrēto avāriju ik gadu notiek uz apledojušiem ceļiem. Un no tām būtu bijusi iespēja izvairīties, izvēloties atbilstošu braukšanas stilu, ātrumu un piemēroti sagatavojot auto. Tāpēc aicinām auto vadītājus rūpīgi izvērtēt braukšanas stilu, ātrumu, pārbaudīt sava auto gatavību braukšanai ziemā, pietiekami kritiski izvērtēt visus apstākļus un,  īpaši svarīgi, – nebūt pārgalvīgiem pie stūres!”, uzsver Ingrīda Ķirse, apdrošināšanas sabiedrības ERGO valdes locekle Baltijā.

Kampaņas laikā Valsts policijas darbinieki veiks regulārus reidus, kuros īpaša uzmanība tiks pievērsta atļautā braukšanas ātruma ievērošanai un agresīvas braukšanas novēršanai. Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis atgādina, ka rudens tumšais laiks, kad parādās pirmais apledojums, ir īpaši bīstams ceļu satiksmes dalībniekiem. Ja šajā laikā nepārskatīsim savus negatīvos braukšanas paradumus – nepareizu ātruma izvēli, pārgalvīgu braukšanu un virkni citu satiksmes drošībai bīstamu apstākļu – sekas var būt traģiskas. „Aicinu visus autovadītājus rūpīgi piedomāt pie tā, lai jūsu braukšanas stils būtu drošs gan jums, gan apkārtējiem cilvēkiem,” tā N.Krapsis.

Kampaņu organizē CSDD, Satiksmes ministrija un Valsts policija, atbalsta – SIA „Statoil Fuel & Retail Latvia” un apdrošināšanas sabiedrība ERGO. Kampaņu izstrādāja aģentūra „Adell Saatchi & Saatchi”. Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem. 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.