Saeimas komisija atbalsta reprezentatīvās automašīnas vērtības sliekšņa paaugstināšanu

Foto: rolls-roycemotorcars.com

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja ierosinājumu palielināt vērtības slieksni reprezentatīvām automašīnām.

Komisija vienojās, ka reprezentatīvas vieglās automašīnas vērtība bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) būs no 50 000 eiro (35 100 latu). Patlaban likumā noteikts, ka reprezentatīva auto vērtība bez PVN pārsniedz 25 424 latus.

Šis būs komisijas priekšlikums grozījumiem likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” pirms galīgā lasījumā. Šī likuma grozījumus kopā ar citiem likumprojektiem, kas saistīti ar nākamā gada budžetu, plānots pieņemt 6.novembrī.

Kā ziņots, Auto asociācija aicināja noteikt, ka Latvijā reprezentatīvais auto ir vērtībā, sākot no 41 322 latiem bez PVN.

Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs norāda, ka patlaban valsts vairs nevar izlikties, ka Igaunijā reģistrēto auto lielais vairums uz Latvijas autoceļiem nav valstiska problēma.

“Jau varam apgalvot, ka katra otrā automašīna, kas ir 30 000 latu vērtībā, tiek reģistrēta Igaunijā. Esam arī aprēķinājuši, ka katrs šāds auto, kas tiek “aizshēmots” uz Igauniju, valstij nes vairāk nekā 4000 latu zaudējumu nesamaksātos nodokļos, un kopš 2007.gada, kad reprezentatīvā auto definīcijā tika noteikta automašīnas vērtība, uz Igauniju no Latvijas ir “aizplūdušas” aptuveni 1585 tā saucamās reprezentatīvās automašīnas. Turklāt šim skaitlim ir tendence ar katru gadu palielināties,” iepriekš skaidroja Kulbergs.

Patlaban spēkā esošie noteikumi paredz PVN priekšnodokļa atskaitīšanas ierobežojumu, iegādājoties vieglās automašīnas, un izmaksu (tai skaitā nolietojuma) norakstīšanu par reprezentatīvām automašīnām uzņēmumu ienākuma nodokļa gada deklarācijā. Pašreiz ir pieteikti apjomīgi grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas paredz, ka no nākamā gada par reprezentatīvo transporta līdzekli nevarēs atskaitīt nodokli vispār.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.