Puse autovadītāju vasarā brauc ar ziemas riepām

Foto: Publicitātes attēls

Aptuveni puse autovadītāju vasarā brauc ar ziemas riepām, noskaidrots Latvijas Automoto biedrības (LAMB) un Starptautiskās automobiļu federācijas (FIA) satiksmes drošības projektā „Brauc droši!”, kurā tika pārbaudītas 1125 automašīnas.

Kā portālu „iAuto” informēja akcijas rīkotāji, šī ir satiksmes drošībai bīstama statistika, jo arī pārāk dziļš protektors vasaras apstākļos ir bīstams, it īpaši, kad ceļa segums ir slapjš.

Akcijas laikā tika pārbaudītas arī automašīnu gaismas, un 60% dalībnieku jeb 675 automašīnām tās tika noregulētas, bet 112 automašīnām bija jādodas uz autoservisu, lai veiktu remontu. Tikai aptuveni trešdaļai jeb 338 automašīnām autogaismas bija kārtībā. Akcijas rīkotāji gan norāda, ka tas neliecina par kopējo statistiku Rīgā vai Latvijā, jo uz pārbaudi tomēr dodas autovadītāji, kuriem ir bažas par autogaismu stāvokli.

LAMB ar FIA satiksmes drošības programmas atbalstu no 20. septembra līdz 27. oktobrim organizēja satiksmes drošības projektu „Brauc droši!”, kura mērķis bija pievērst sabiedrības uzmanību FIA 10 satiksmes drošības Zelta likumiem un automašīnas tehniskajam stāvoklim. Tā uzdevums bija aktualizēt autovadītāju izpratni, cik svarīgas gan kopējai satiksmes drošībai, gan katra autovadītāja un pasažiera veselībai un pat dzīvībai ir regulāras rūpes par automašīnas tehnisko stāvokli.

Jau pirms projekta sākšanas LAMB un Drošas braukšanas skolas veiktā autovadītāju aptauja liecināja, ka regulāras sava auto tehniskās pārbaudes veic tikai 32% respondentu.

Akcijas laikā pie dažādiem tirdzniecības centriem un „Statoil” degvielas uzpildes stacijām bez maksas tika veikta autogaismu, stāvbremžu, riepu spiediena un protektoru, kā arī logu tīrāmo slotiņu nodiluma pārbaude. Pārbaudes notika Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Limbažos, Jelgavā un Tukumā.

10 Zelta likumi aptver noteikumus, kas jāievēro, lai piedalītos satiksmē, piemēram, vienmēr piesprādzēties, nebraukt nogurušam, ievērot ātruma ierobežojumus, būt pieklājīgam un citas prasības. Vairāk nekā tūkstoš autovadītāju ar savu parakstu apliecināja atbalstu satiksmes drošībai.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.