Ekonomikas ministrija rosina valsts iestādēm iegādāties elektroautomobiļus

Nissan Leaf Foto: iAuto

Lai veicinātu energoefektivitātes paaugstināšanu publiskajā sektorā, ievērojot valsts parauga lomas nozīmi patērētāju informēšanā, Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi grozījumus normatīvajos aktos, kas paredz, ka tiešās pārvaldes iestādēm būtu pienākumus iegādāties tikai tādas preces, pakalpojumus un ēkas, kurām ir augsts energoefektivitātes līmenis, savukārt autotransporta iepirkumos būtu jāizvērtē iespēja iegādāties automašīnas, kas izmanto arī biodegvielu vai elektroenerģiju.

EM izstrādājusi atbilstošus grozījumus trīs likumos – Publisko iepirkumu likumā, Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā un Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā -, kuri šā gada 17.oktobrī izsludināti valsts sekretāru sanāksmē un nodoti starpinstitūciju saskaņošanai.

Izstrādātie grozījumi paredz, ka, rīkojot preču vai pakalpojumu iepirkumus, tiešās pārvaldes iestādes iegādājas tikai tādas preces un pakalpojumus, kam ir augsts energoefektivitātes līmenis. EM definējusi arī konkrētas preču un pakalpojumu energoefektivitātes prasības, kas tiks ietvertas kā pielikums Publisko iepirkumu likumā.

Savukārt, rīkojot autotransporta līdzekļu iepirkumu, būtu jāņem vērā autotransporta līdzekļa spēja darboties, izmantojot augstas koncentrācijas biodegvielu sajaukumus ar fosilo degvielu, tīru biodegvielu vai elektroenerģiju, ja šāda autotransporta izmantošana ir tehniski iespējama un ekonomiski lietderīga.

Šo pasākumu īstenošana nodrošinās ne tikai jaunās Energoefektivitātes direktīvas atsevišķu prasību ieviešanu Latvijā, bet, ņemot vērā to, ka pasākumi energoefektivitātes paaugstināšanā dod ieguldījumu arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm 2020.gadam izvirzīto enerģētikas un klimata saistošo mērķu sasniegšanā, veicinās ES dalībvalstīm izvirzīto mērķi palielināt no atjaunojamajiem energoresursiem saražotās enerģijas īpatsvaru kopējā enerģijas patēriņā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.