Septembrī palielinājies jaunu reeksportēto auto skaits

Foto: iAuto

Jaunu auto tirgus šā gada pirmajos trijos ceturkšņos Latvijā ir vērtējams kā nestabils ar kritumiem un kāpumiem, un izņēmums nav arī septembris, kas iezīmējās ar lielu skaitu reeksportētu auto, tādējādi kropļojot vietējā tirgus pieprasījuma ainu, informē Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Pēc asociācijas datiem, šogad trīs ceturkšņos Latvijā ir reģistrēta 9241 jauna automašīna, kas ir par 4% mazāk nekā 2012.gada trijos ceturkšņos.

Šajā laika posmā reģistrētas 7763 pasažieru automašīnas, kas ir par 3% mazāk. Savukārt vieglie komerciālie transportlīdzekļi ar masu līdz 3,5 tonnām šogad reģistrēti 1478, kas ir par 11% mazāk nekā pērn identiskā periodā.

Savukārt šī gada septembris auto tirdzniecībā ir atnesis 25% pieaugumu attiecībā pret 2012.gada septembri, tomēr septembrī būtiski palielinājies jaunu auto reeksporta apjoms, kas veidoja 28,5% no kopējām mēneša pirmreizējām reģistrācijām.

“Reeksportēto auto lielais skaits septembrī liecina par to, ka auto tirgotāji meklē visas iespējas, lai mazinātu tirgus krituma negatīvo ietekmi uz uzņēmuma rezultātiem,” skaidroja Kulbergs.

Tomēr kā pozitīvu ziņu viņš minēja salīdzinoši labos realizācijas apjomus vieglā komerctransporta segmentā – septembrī pārdotas 192 vienības, kas ir otrs labākais tirdzniecības rezultāts šogad.

Kulbergs arī informēja, ka septembrī, līdzīgi kā vasaras mēnešos, ir bijuši vāji lielie korporatīvie darījumi, kas rāda, ka vienā darījumā iegādātas trīs un vairāk automašīnas – tikai 26,5% no kopējā jaunu auto reģistrāciju apjoma. “Tas ir salīdzinoši zems rādītājs ierasto 33% vietā, jo ir daudzi maza apjoma darījumi,” situāciju skaidro Auto asociācijas” prezidents.

Lielākie korporatīvie darījumi septembrī bijuši AS “Latvijas Valsts meži”, kas iegādājies 40 auto – “Dacia Duster”, “Škoda Yeti”, “Toyota Hilux” un “Volkswagen Caravelle”. VAS “Latvijas Dzelzceļš” iegādājies 33 jaunus auto – “Volkswagen Caddy” un “Volkswagen Transporter”, SIA “ALD Automotive” iegādājies 34 jaunus auto – “Hyundai I30”, “Kia Ceed”, SIA “Car4U” iegādājies 17 jaunus “Citroen C4”, bet VAS “Latvijas Valsts ceļi” iegādājusies 17 jaunus auto – “Mitsubishi Outlander” un “Volkswagen Jetta”.

Septembrī lielākais pieprasījums bijis pēc “Volkswagen” (67%), “Mercedes Benz” (200%), “Dacia” (141%) un “Kia” (129%) marku automašīnām. Savukārt lielākie realizācijas kritumi ir bijuši “Audi” (-60%), “Nissan” (-30%) un “Mitsubishi” (-27%) marku automobiļiem.

Vidējais oglekļa dioksīda izmešu apjoms pirmo reizi reģistrētām automašīnām septembrī bija 150 grami uz kilometru.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.