Kopš krīzes kulminācijas strauji krities auto zādzību skaits

Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības BALTA (RSA Grupa) apkopotā statistika liecina, ka kopš krīzes kulminācijas, kas bija 2009. gadā, strauji samazinājies nozagto automašīnu skaits. Ja 2009.gadā tika nozagtas 113 automašīnas, tad 2012.gadā jau par 59% mazāk. Līdzīgu tendenci varēja novērot arī 2010.gadā un 2011.gadā.

Tikmēr izvērtējot, kādu marku automašīnas iekārojuši zagļi, BALTA novērojumi liecina, ka pēdējo četru gadu laikā garnadžu gaume nav īpaši mainījusies – visbiežāk tiek nozagtas Volkswagen, Audi, Toyota un BMW marku automašīnas. Līdzīgus rezultātus var novērot arī šī gada pirmajos septiņos mēnešos.

BALTA Drošības dienesta vadītājs Egīls Sīlis-Jaunsīlis atzīmē: „Ekonomiskās krīzes laikā cilvēkiem bieži vien nācās šķirties no jaunajām un dārgajām automašīnām, kas tika iegādātas „treknajos” gados. Cilvēki pārgāja uz lietotām automašīnām, kā rezultātā palielinājās pieprasījums pēc detaļām. Tikmēr zagļiem šajā situācijā parādījās iespēja vairāk nopelnīt. Turklāt 2009.gadā tika piedzīvots lielākais zādzību skaits Honda markas automašīnu grupā, piemēram, ja kopumā no 2010. līdz 2012.gadam tika nozagtas 3 Honda markas automašīnas, tad 2009.gadā – 23. Līdzīga situācija bija arī ar BMW markas automašīnām – attiecīgajā laikā periodā tika nozagtas 25 BMW markas automašīnas, bet 2009.gadā – 28. Iespējams, zagļi pildīja kādu „aizrobežu” pasūtījumu.”

„Jāpiebilst, ka šī gada pirmais ceturksnis arī sākās ar interesantu tendenci – zagļi arvien aktīvāk noskatīja Land Rover automašīnas, kurām iepriekšējos gados tika pievērsta minimāla uzmanība. Tikmēr šī gada otrajā ceturksnī BALTA novēroja, ka zagļi pievērsās 7 līdz 12 gadus vecu automašīnu zādzībām, neskatoties ne uz marku, ne uz modeli,” papildina Egīls Sīlis-Jaunsīlis.

Savukārt, aplūkojot pēdējo piecu gadu laikā nozagto un atgūto automašīnu attiecību, var secināt, ka visbiežāk transportlīdzekļus izdevies atgūt 2012.gadā – 49%. Šī gada pirmajos septiņos mēnešos izdevies atgūt 28% no nozagtajām automašīnām.

Iestājoties rudenim, kad zagļi tumsas aizsegā kļūst arvien aktīvāki, BALTA aicina autovadītājus atcerēties dažus padomus, lai parūpētos par sava transportlīdzekļa drošību:

  • Automašīnu nepieciešams marķēt. Zagļi bieži vien nevēlas riskēt, jo marķētas detaļas pēc auto izjaukšanas ir vieglāk identificēt otrreizējā tirgū;
  • Arī signalizācija var sarežģīt zādzību, tiesa, tā nevar novērst, piemēram, auto aizvilkšanu;
  • Zādzības lielākoties apgrūtina nestandarta drošības iekārtas, piemēram, slepenie slēdži, kas uzstādīti nelielos servisos un pie individuālajiem meistariem;
  • Automašīnu var aprīkot arī ar radio meklēšanas ierīci. Protams, tā nepasargā automašīnu no zādzības, taču dod iespēju automašīnu operatīvi atrast, kamēr tā vēl nav izjaukta vai izvesta ārpus valsts;
  • Automašīnu diennakts tumšajā laikā būtu ieteicams novietot apsargātā stāvvietā vai labi apgaismotā, pārredzamā vietā.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.