Latvijas iekšējais apdrošināšanas tirgus šogad audzis par 7%

Latvijas iekšējais apdrošināšanas tirgus, neskaitot pieņemto pārapdrošināšanu un ārzemēs parakstīto prēmiju apjomu, šā gada pirmajā pusē audzis par 7%, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas rīcībā esošā informācija par apdrošinātāju darbības rezultātiem.

Visstraujāk aug personu apdrošināšanas veidi: dzīvības – par 19%, veselības – par 19%, nelaimes gadījumu – par 12%, ceļojumu apdrošināšana – par 11%.

Globalizācijas un specializācijas ietekmē vairākos apdrošināšanas veidos vērojams kritums: kuģu apdrošināšanā par 80%, kravu – 13%, kuģu īpašnieku civiltiesiskās atbildības – 79% apdrošināšana.

“Priecē tas, ka tirgū turpinās stabila izaugsme, un tas, ka aug tie apdrošināšanas veidi, kas saistās ar cilvēka veselību un dzīvību. Dzīvības apdrošināšanas pieaugums nozīmē to, ka ekonomikā ieplūst tā saucamā “garā” nauda, kas pozitīvi ietekmē ilgtermiņa investīcijas,” paziņojumā medijiem norāda jaunievēlētais Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

“Nedaudz bažas raisa tas, ka mūsu apdrošinātāji globalizācijas ietekmē arvien mazāk apdrošina kuģus un kravas, bet tajā pašā laikā prieks par to, ka to pašu atvērto robežu dēļ Latvijas riska apdrošinātāji turpina izaugsmi arī ārpus Latvijas robežām,” atzīmē asociācijas prezidents.

Asociācijas apkopotie dati rāda, ka Latvijā reģistrētās riska apdrošināšanas kompānijas turpina audzēt biznesa apjomu ārpus Latvijas teritorijas, tas ir, eksportē savus pakalpojumus. Kāpums gada pirmajā pusē ir 12%. Kopējais ārzemēs parakstīto prēmiju apjoms pirmajā pusgadā sasniedzis 58 miljonus latu.

Šā gada pirmajā pusgadā apdrošinātāji Latvijas tirgū kopumā parakstījuši tiešās prēmijas 110 miljonu latu apmērā. Salīdzinot ar 2012.gada pirmo pusgadu, vietējā apdrošināšanas tirgus apjoms palielinājies par 6,8 miljoniem latu jeb aptuveni 7%, savukārt izmaksāto atlīdzību apjoms – par 12 miljoniem latu jeb 22%. Kopumā atlīdzībās izmaksāti 66,4 miljoni latu.

Pieci tirgū pieprasītākie apdrošināšanas veidi joprojām nav mainījušies. Tāpat kā pērn, arī šī gada pirmajā pusgadā vislielākais parakstīto prēmiju apjoms bijis veselības apdrošināšanā – 24,3 miljoni latu, kas ir par 3,8 miljoniem latu jeb 19% vairāk nekā iepriekšējā gadā un veidoja 22% no kopējā apdrošināšanas tirgus. Lai arī atlīdzību apmērs veselības apdrošināšanā audzis par 23% jeb 2,8 miljoniem, atlīdzību ziņā tā atrodas otrajā vietā ar 14,7 miljoniem latu un ir 22% no tirgus.

Otra pieprasītākā joma ir sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana KASKO, kurā parakstītas prēmijas 20,2 miljonu apmērā, kas ir par 0,7 miljoniem latu jeb 3% vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā. KASKO parakstīto prēmiju apmērs veido 18% no kopējā apdrošināšanas tirgus. Atlīdzībās KASKO apdrošināšanā izmaksāti 13,2 miljoni, kas ir 20% no tirgus un par 0,9 miljoniem latu jeb 7% vairāk nekā atbilstošā periodā pērn.

Dzīvības apdrošināšanā parakstīto prēmiju apjoms, ieskaitot uzkrājošo apdrošināšanu, kāpis par 19% jeb 3,2 miljoniem, un kopumā tajā parakstītas prēmijas 20,1 miljona latu apmērā. Dzīvības apdrošināšana veido 18% no kopējā apdrošināšanas tirgus. Izmaksāto atlīdzību apjoms ir audzis vēl straujāk – par 7,7 miljoniem latu jeb 75%. Atlīdzībās izmaksāti 18,1 miljons latu, kas ir par ceturto daļu vairāk nekā pērn šajā periodā un veido 27% no tirgus.

Ceturtajā vietā apdrošināšanas tirgū ir sauszemes transportlīdzekļu OCTA apdrošināšana. Šajā veidā pirmajā pusgadā parakstītas prēmijas 15,9 miljonu latu apmērā, kas ir par 0,3 miljoniem latu jeb 2% mazāk nekā pērn pirmajā pusgadā. OCTA apdrošināšana veido 14% no tirgus. OCTA nozarē izmaksāto atlīdzību apjoms samazinājies par 0,7 miljoniem latu jeb 6%, un kopumā atlīdzībās izmaksāti 10,4 miljoni latu. Tas ir 16% no tirgus.

Piektais lielākais parakstīto prēmiju un izmaksāto atlīdzību apjoms bijis īpašuma apdrošināšanā. Prēmiju apmērs gandrīz nav mainījies – kopumā īpašuma apdrošināšanā parakstīto prēmiju apmērs sešos mēnešos bija 15,5 miljoni, kas ir par 0,1 miljonu latu jeb 1% vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā. Īpašuma apdrošināšanā parakstīto prēmiju apmērs veido 14% no tirgus. Atlīdzībās izmaksāti 5,6 miljoni latu jeb 8% no tirgus. Īpašuma apdrošināšanā atlīdzību pieaugums šogad ir mazliet lielāks – par 0,5 miljoniem latu jeb 10%.

Statistikā iekļauti Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apkopotie dati par Latvijā darbojošos piecu riska apdrošinātāju un astoņu ārvalstu riska apdrošinātāju filiāļu, kā arī divu dzīvības apdrošinātāju un piecu ārvalstu dzīvības apdrošinātāju filiāļu darbības rezultātiem Latvijas teritorijā.

Vienlaikus tiek norādīts, ka skaļākās pēdējā laika ugunsnelaimes – Rīgas pils, Stradiņa slimnīca, zemnieku saimniecība Jelgavas novadā, bijušās rūpnīcas “Radiotehnika” teritorijā esošie angāri utt. – šajos statistikas datos vēl neparādās.

Abāšins Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidenta amatā nomainījis Juri Dumpi. Abāšins biznesa portālu “Nozare.lv” informēja, ka ir ievēlēts asociācijas prezidenta amatā, taču pārmaiņas asociācijas vadībā vēl ir jāreģistrē Uzņēmumu reģistrā.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.