Kariņš: Latvijas izaicinājums enerģētikas jomā ir ļoti īsā laikā nodrošināt sevi ar no Krievijas neatkarīgiem resursiem

Latvijas izaicinājums enerģētikas jomā ir ļoti īsā laikā nodrošināt sevi ar no Krievijas neatkarīgiem resursiem, tostarp attīstot alternatīvus dabasgāzes piegādes veidus un attīstot atjaunojamo energoresursu izmantošanu, ceturtdien energoapgādes aktualitāšu forumā “AC/DC Tech 2022” norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš pauda, ka, iegūstot energoneatkarību, Latvija atbrīvotos no jebkādas ārēju spēku iespējas politiski un ekonomiski diktēt Latvijai noteikumus. 

Tāpat premjers uzsvēra, ka Krievijas īstenotā karadarbība Ukrainā un tās iespaidā radusies krīze pašlaik ir jāuztver kā iespēja atrisināt gadiem ilgi neatrisinātus jautājumus tieši enerģētikas neatkarības jomā.

Kariņš atzīmēja, ka šajos apstākļos Baltijai ir nepieciešams vismaz vēl viens sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālis. Ātrākais risinājums šim jautājumam ir projekts Paldiskos pie Tallinas ostas, kur īsā laikā var izbūvēt infrastruktūru, lai pietauvotu regazifikācijas kuģi. Tādēļ Latvija aktīvi ar sadarbības partneriem turpina darbu pie šī projekta.

Tomēr valstij ir nepieciešams risinājums arī ilgākā termiņā, kas nodrošinātu pēc iespējas pievilcīgāku cenu. Premjers skaidroja, ka Latvijai vēl vismaz desmit līdz 20 gadus būs nepieciešams kāds resurss, ko “ieslēgt un izslēgt” nepieciešamības gadījumā, ja tobrīd, piemēram, nespīdētu saule vai nepūstu vējš, kas ražo enerģiju.

Tādēļ, Kariņa ieskatā, ir jāmeklē risinājumi, kā ilgtermiņā nodrošināt dabasgāzes pieejamību par iespējami zemākām cenām, un šim jautājumam risinājums varētu būt LNG termināļa būvniecība Latvijā.

Pasākums “AC/DC Tech 2022” notiek, lai turpinātu veidot dialogu ar lēmumu pieņēmējiem, enerģētikas ekspertiem un tirgus dalībniekiem, kā arī informētu plašāku sabiedrību par aktuālajiem izaicinājumiem un gaidāmajām izmaiņām elektroapgādes jomā. Foruma galvenā tēma ir “Aktīvais klients, ģeopolitika un energoapgāde”.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.