Linkaits: Lielākās apdzīvotās vietās ar saspiesto dabasgāzi darbināmi autobusi ir nākotne

Lielākās apdzīvotās vietās ar saspiesto dabasgāzi (CNG) darbināmi sabiedriskie autobusi ir nākotne, šodien paneļdiskusijā “Transports un gāze. Mīti. Realitāte. Ieguvumi” teica satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Viņš pauda, ka ar katru dienu arvien ambiciozāki kļūst Eiropas Savienības klimata mērķi, kas īpaši ambiciozi šķiet tieši Latvijas kontekstā.

Linkaits stāstīja, ka Latvijā ir trīs galvenie bloki, lai veicinātu izmešu samazināju transporta sektorā. Pirmais ir sabiedriskais transports, kur orientēšanās ir gan uz dzelzceļu kā pārvadājumu sistēmas mugurkaulu, gan elektroautobusu un CNG autobusu ieviešana tur, kur tas ir iespējams. 

“Lielākās apdzīvotās vietās CNG autobusi ir nākotne. Piemērs ir Jēkabpils autobusu parks, kur var redzēt 30% ekonomiju izmaksās. Līdzīgu programmu ar līdzīgu mērķi mēs piedāvāsim arī Daugavpilī, jo redzam, ka Daugavpils autobusu parks ir novecojis, varēs ekonomēt arī uz rezerves daļām,” stāstīja ministrs. 

Kā otru virzienu ministrs norādīja mikromobilitāti un tai paredzētās infrastruktūras attīstību. 

“Trešais bloks ir privātais transports un tā pāreja uz videi draudzīgāku transportu,” teica Linkaits, stāstot, ka valsts budžetā paredzēts no nākamā gada samazināt akcīzes nodokli dabasgāzei, kas varētu veicināt šādu auto izmantošanu. Viņš gan piebilda, ka ir jādomā par veidiem, kā veicināt auto nomaiņu uz videi draudzīgāku privātajā sektorā.

“Domāju, ka tie nav vienīgi rīki, kā mudināt sabiedrību izmantot videi draudzīgāku transportu, tai skaitā CNG transportu,” teica ministrs. 

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Alda Ozola teica, ka Eiropas Savienības ekspertu modelējumi rāda, ka dabasgāzes kopējais īpatsvars transporta nozarē varētu nepārsniegt 3% no kopējā degvielas apjoma 2030.gadā, kas ir diezgan pieticīgi. 

Viņa uzsvēra, ka kopēja loma dabasgāzei ilgtermiņā netiek saredzēta kā ļoti liela, bet īstermiņā un vidējā termiņā tas noteikti palīdzētu samazināt emisijas, uzlabot gaisa kvalitāti, kā arī dotu citus pozitīvus blakusefektus.

Foto: Ekrānbilde no Balticlivecam.com

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.