“Meistara padoms”: vai gaisa kondicionētājam jābūt darba kārtībā arī rudenī un ziemā ? (+VIDEO)

TV Auto ziņas sāk tehnisko padomu ciklu sadarbībā ar Bosch Car Service. Šoreiz atbildēsim uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par visiem pazīstamu komforta iekārtu – gaisa kondicionētāju.

 

Kāpēc kondicionētājs nepūš aukstu gaisu?

Tam var būt dažādi iemesli, jo gaisa kondicionēšanas sistēmai ir daudz dažādu sastāvdaļu. Taču visbiežāk pie vainas ir nepietiekams dzesētājvielas jeb tautā sauktās gāzes līmenis. Nav teikts, ka uzreiz jāmeklē sūce, ko mūsdienās veic ar kontrastvielas palīdzību. Laika gaitā gāze caur savienojumiem un blīvēm izplūst arī no pilnīgi veselas sistēmas.

Cik bieži jāpārbauda kondicionētājs?

Bosch Car Service speciālists saka – divas reizes gadā. Pirms karstās sezonas un pirms ziemas, kad kondicionētājs, iespējams, nepieciešams pat vairāk nekā vasarā. Tā kā gaisa kondicionētājs ne tikai atdzesē, bet arī sausina gaisu, ziemā tas efektīvi tiks galā ar aizsvīdušiem stikliem.

Vai kondicionētājs jāieslēdz arī ziemā?

Jā. Ja automašīnai ir automātiskais gaisa kondicionētājs jeb tā sauktā klimata kontrole, tas ir pat dabiski. Aukstajā sezonā kondicionētāju nepieciešams periodiski ieslēgt kaut vai tāpēc, lai iekustinātu kustīgās daļas, eļļotu kompresoru un izvairītos no apaugumiem un aizsērējumiem.

Vai kondicionētāju gāzes atšķiras?

O jā! Senākos auto izmantotā gāze R12 mūsdienu automašīnās vispār nav izmantojama. Tās vietā plaši izmanto gāzi R134a. Pēc 2011. gada izlaistajās automašīnās kondicionētājus uzpilda ar jauna tipa dzesētājvielu R1234yf, kas ir mazāk kaitīga apkārtējai videi un, protams, dārgāka.

Vai R134a un R1234yf gāzes ir savstarpēji aizstājamas?

Noteikti nē! Tām pat nepieciešama atsevišķa aparatūra.

Vai salona gaisa filts ietekmē kondicionētāja darbību?

Salona gaisa filtra stāvoklis vistiešākajā veidā ietekmē ne tikai pasažieru, bet arī kondicionēšanas sistēmas labsajūtu. Sen nemainīts salona filtrs bojā ne tikai gaisu, bet arī ventilatoru un citas daļas. Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes meklējiet TV Auto ziņu sižetā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.