Apdrošinātāji bažījas, ka sasteigtie grozījumi likumā palielinās neapdrošināto transportlīdzekļu īpatsvaru ceļu satiksmē

Šodien Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika atbalstīti grozījumi likumā par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību, kas paredz mainīt kārtību, kādā transportlīdzekļa īpašniekam ir tiesības pārtraukt OCTA polises darbību uz laiku, kamēr transportlīdzeklis netiek izmantots.

“Apdrošinātāji, izvērtējot riskus, kādus šāda veida sasteigtie grozījumi var radīt, secinājuši, ka pieaugs neapdrošināto transportlīdzekļu skaits ceļu satiksmē, kas novedīs pie izmaksu pieauguma no Garantijas fonda par neapdrošinātu transportlīdzekļu izraisīto CSNg zaudējumu kompensēšanu,” skaidro Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Jau šobrīd OCTA likums paredz kārtību, kādā transportlīdzekļa īpašnieks uz laiku var pārtraukt polises darbību, noņemot transportlīdzekli no uzskaites un nododot numurzīmes. Šo iespēju izmanto gan krīzes skartie autoparku īpašnieki, gan atsevišķas privātpersonas. Savukārt plānotie grozījumi paredz noteikt speciālu kārtību – proti, transportlīdzekļa noņemšanu no uzskaites reģistrācijas pārtraukšanai uz laiku, nenododot numura zīmes.

LTAB uzskata, ka jaunā kārtība rada priekšnoteikumus neapdrošināto transportlīdzekļu skaita pieaugumam ceļu satiksmē. “Saglabājot numurzīmes nenodotas, faktiski tiek radīti riski, ka transportlīdzekļu īpašnieki turpinās izmantot spēkratu ceļu satiksmē bez derīgas OCTA. Tas savukārt var novest pie negadījumu skaita pieauguma, kas izraisīti ar neapdrošinātu transportlīdzekli, par ko zaudējumus jāsedz OCTA Garantijas fondam,” skaidro  J.Abāšins.

Iemaksas Garantijas fondā tiek veiktas no ikviena spēkrata īpašnieka iegādātās OCTA polises. “Ar plānotajiem grozījumiem faktiski tiek veicināta aplama situācija, kas liks apzinīgajiem autoīpašniekiem maksāt par negodprātīgo autoīpašnieku veiktajiem nodarījumiem,” informē LTAB valdes priekšsēdētājs.

LTAB neiebilst, ka arī pašreiz spēkā esošais regulējums tiek izmantots kā palīdzība COVID-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem, ļaujot pārtraukt OCTA darbību. “Valstij definējot krīzes skartās personu grupas, kas nonākušas dīkstāvē (piemēram, pasažieru autopārvadātāji), uzskatām, ka ir pieļaujama arī atvieglotās kārtības piemērošana (bez numurzīmju nodošanas), tomēr šāda kārtība nevar tikt attiecināta uz visiem transportlīdzekļu īpašniekiem,” skaidro J.Abāšins, piebilstot, ka šāda veida izmaiņas OCTA nozarē var prasīt arī ievērojamus resursus IT sistēmu pielāgošanai, kas nav veicama dažās nedēļās.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.