VID aptur grupējuma darbību, kas darbojies auto tirdzniecības un preču piegādes jomā, nodarot zaudējumus 1 miljona apmērā

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas (NMPP) amatpersonas septembrī apturējušas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizētāju grupējuma darbību, kas nodarījusi valsts budžetam miljona eiro zaudējumus, aģentūru LETA informēja VID.

Noziedzīgais grupējums īstenoja PVN izkrāpšanas shēmu laika posmā no 2018.gada janvāra līdz 2019.gada jūlijam. Shēmā iesaistītie uzņēmumi izvairījās no PVN nomaksas, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, tādējādi, pēc sākotnējiem aprēķiniem, nodarot valsts budžetam zaudējumus miljona eiro apmērā.

Noziedzīgais nodarījums realizēts auto tirdzniecības un preču piegādes jomā. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamā PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas “klienti” (uzņēmumi) savās PVN deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem. Viens no shēmā iesaistīto buferu uzņēmumu amatpersonām ir mediju pārstāvis.

Sāktā kriminālprocesa ietvaros VID NMPP darbinieki veica procesuālās darbības Rīgā, Mārupē, Jūrmalā, Valmierā, Dobelē un Liepājā, tostarp 27 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un automobiļos. Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi – skaidra nauda 58 755 eiro apmērā, zīmogi, internetbankas kodu kalkulatori un kodu kartes, datori, mobilie telefoni un grāmatvedības dokumenti.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma darbībām VID NMPP ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 218.panta trešajā daļā un 195.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm. Par minēto noziedzīgo nodarījumu iespējamu izdarīšanu divas personas atzītas par aizdomās turētajiem un tām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.