Mūsu ceļmalas pārvēršas par atkritumu izgāztuvēm; taču tos varētu savākt (+ FOTO)

Kamēr valdība nevar izšķirties par to, vai ieviest depozīta sistēmu vai nē, mūsu autoceļu nomales pakāpeniski pārvēršas par mēslu izgāztuvēm.

Kāds lasītājs iesūtījis attēlus, kas uzņemti divus kilometrus garā pastaigā pa vietējo autoceļu, kas savieno divus, nu jau visai patukšus Latvijas ciematus Vidzemes pusē. Viņš ir pārsteigts par atkritumu daudzumu, kas mētājas mūsu ceļmalās un norādot, ka lielo vairumu veido tukšas plastmasa pudeles un skārdenes, vaicā, vai tiešām valdību tas neinteresē?

Visticamāk, jau nē, jo zemkopības ministrs Dūklavs reiz bija izteicies, ka viņš jau tās (plastmasas pudeles) pa savu logu neredzot, bet tieši ZZS ir viskaismīgākie pretinieki depozīta sistēmas ieviešanai mūsu valstī. Dūklavs uzskata, ka tāds projekts būtu nesamērīgi dārgs un citas valstis, kas to ieviesušas, cīnās ar zaudējumiem un nožēlo, ka to darījušas.

Bet tikmēr mūsu ceļmalās krājas atkritumi, tostarp tādi, kurus vairums autobraucēju nemestu ārā, ja vien būtu pietiekoša motivācija. Pirmkārt, PET pudeles, alus un limonādes bundžiņas varētu nodot un saņemt depozīta summu atpakaļ, otrkārt, tos paceltu un nodotu “vietējais dzērājiņš”, kuram pietrūks kārtējai alus plastmasenei.

Interesanti, ka depozīta sistēma Igaunijā darbojas jau no 2005.gada, bet Lietuvā to ieviesa 2016.gadā un tur šādi skati ceļmalās nav novēroti.

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.