Pēdējais mohikānis – 36-gadīgs MAZ joprojām ierindā (+ FOTO)

36 gadus veco MAZ droši var saukt, ja ne par pēdējo, tad par vienu no nedaudzajiem tik veciem Minskas autorūpnīcas ražojumiem, kas joprojām brauc pa mūsu ceļiem.

Konkrētais eksemplārs tika sastapts pie CSDD tehniskās apskates stacijas, kur bija ieradies, lai izietu skati. Šoferis atklāj, ka tas ir modelis MAZ-5335, kas izgatavots 1982.gadā. Vizuāli ļoti līdzīgās MAZ-500 saimes (ražoja līdz 1977.gadam) kabīnes priekšpusi greznoja rūpnīcas emblēma ar Baltkrievijas simbolu – sumbru, šim modelim gan palicis vien rūpnīcas nosaukums, taču tautā kravinieku joprojām sauc par „bulli”.

Foto: iAuto.lv

Tā nu arī šis bullis uzticami kalpo jau 36 gadus. Nobraukti vairāk nekā 100 000 km un odometrs uzsācis otro apli. Automobilim uzstādīta 8 tonnu ietilpības cisterna un to izmantoto ūdens pievešanai un ceļu laistīšanai objektos, kur notiek ceļu remontdarbi.

Foto: iAuto.lv

Tehnika ir vienkārša un uzticama, protams, brīžiem to nākas remontēt un detaļas tik vecam auto vairs nav tik viegli atrast. Automašīna pieder kādam Rīgas uzņēmumam, bet objekti ir pa visu Latviju. Šoferis pastāsta, ka MAZ iebūvēts 180 Zs jaudīgs sešcilindru dīzelis un piecpakāpju pārnesumkārba. Kabīne ir liela, plaša, ar milzīgu stūres ratu (tās centrā redzams sumbrs), garu, vertikāli novietotu ātrumpārslēgu un ļoti vienkāršu mērinstrumentu paneli un slēdžiem. Starp citu, aiz šofera sēdekļa ir guļamvieta, kas gan šim automobilim ir bez pielietojuma.

Foto: iAuto.lv

Interneta forumos var lasīt, ka 500 un arī šīs saimes MAZ šoferiem patika – mašīna bija pietiekoši jaudīga, piemērota to laiku ceļiem un ātrumiem (75-85 km/h), viegli remontējama un praktiski „nenokaujama”. Bija arī trūkumi – jau pieminētais sešcilindru motors (citām modifikācijām izmantoja V8) bija skaļš un spēcīgi vibrēja, bet kabīnes apsildes sistēma nebija pārdomāta.

Šo modeli Minskas rūpnīca ražoja līdz pat 1990.gadam.  

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.