Atkārtojam CSN – ar velosipēdu jābrauc vienā rindā iespējami tuvāk ceļa labajai malai

Lai gan oficiālu un objektīvu datu par velosipēdistu īpatsvaru satiksmē nav, ikdienā ar šiem transportlīdzekļiem un to vadītājiem nākas sastapties itin bieži, it īpaši lielākās pilsētās un gada siltākajā laikā. Lai gan Ceļu Satiksmes likums nosaka, ka persona drīkst patstāvīgi pārvietoties ceļu satiksmē no 10 gadu vecuma, ja ir iegūtas velosipēda vai jebkuras citas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības (CSL 24. pants), tomēr šķiet, ka velosipēdu vadīt var ikviens – gan tāds, kurš apzinīgi ieguvis velosipēda un pēcāk arī citu kategoriju transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, gan tāds, kurš par Ceļu Satiksmes noteikumiem vien dzirdējis sākumskolas klasē.

Tādēļ nav jābrīnās par dažādām velosipēdu vadītāju izdarībām ārpus Ceļu Satiksmes likuma un noteikumiem, tomēr, pieaugot šo transportlīdzekļu īpatsvaram, būtu jāievēro striktāka kārtība, lai pēc iespējas izslēgtu bīstamu situāciju veidošanos, sastopoties ar citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Te gan jāatzīst, ka situācija nav spīdoša arī starp kvalificētiem transportlīdzekļu vadītājiem, kuri itin bieži ceļu satiksmes noteikumus un to pārkāpumus attaisno un interpretē sev par labu.

Atgriežoties pie noteikumiem, rakstā pievienotajā attēlā redzama visai klasiska situācija, kur divi velosipēdisti pārvietojas viens otram blakus.

Foto: iAuto.lv

Vai tā drīkst? Ceļu satiksmes noteikumos gan teikts, ka nē:

200. Velosipēdu vadītājiem jābrauc pa attiecīgā virziena velojoslu, velosipēdu ceļu vai gājēju un velosipēdu ceļu iespējami tuvāk tā labajai malai. Ja to nav vai tie ir attālināti no ceļa, velosipēdu vadītājiem atļauts:

200.1. braukt pa brauktuvi vienā rindā iespējami tuvāk brauktuves (braukšanas joslas) labajai malai.

Tomēr ir arī izņēmumi, kad velosipēda vadītājiem ir atļauts izbraukt tālāk uz brauktuves:

200.1.1. lai apbrauktu, apsteigtu vai apdzītu;

200.1.2. lai turpinātu braukt izvēlētajā virzienā apdzīvotās vietās, kur braukšanai vienā virzienā ir ne vairāk par divām joslām, ja malējā labā josla ir iekārtota labajam pagriezienam;

200.1.3. pavadot bērnus, kas jaunāki par 12 gadiem;

Par šo un citu noteikumu pārkāpšanu, kuri paredz papildu prasības velosipēdu un mopēdu vadītājiem, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzakļa vadītājam no septiņiem līdz trīsdesmit euro saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.21. pantu.

 

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.