Rūpes par drošību vai arī naudas pelnīšana: sarkano gaismu kameras neveicina satiksmes drošību (+ video)

Satiksmes kontrolei pasaulē plaši izmanto tā saucamās sarkano gaismu kameras, kas piefiksē tos autovadītājus, kuri pārkāpj noteikumus pie sarkanās gaismas. Kā izrādās, šādas ierīces samazina drošību un tiek izmantotas galvenokārt peļņas nolūkos.

Šādas sistēmas tiek uzstādītas ar pamatojumu disciplinēt autovadītājus, lai tie nešķērsotu krustojumu pie sarkanās gaismas, tādējādi izvairoties no satiksmes negadījumiem. ASV medijs “Vox” norāda, ka vietās, kur ir sarkanās gaismas kameras, ir pieaudzis tādu negadījumu skaits, kur aizmugurē braucošais ietriecas priekšā esošā automašīnā, kas strauji apstādināta pie sarkanās gaismas. Rezultātā no vadītājiem tiek iekasētas soda naudas, taču reāli uzlabojumi ceļu satiksmes drošībai nav. Piemēram, Vašingtonas pilsētā (~7 milj. iedzīvotāji)  ik gadu ar sarkanās gaismas kameru palīdzību iekasē apmēram 12,9 miljonus dolāru, kā arī šādu sistēmu ieviešanu regulāri pavada kukuļošanas skandāli.

Krietni iedarbīgāki drošības uzlabojumi rodas, ja ierastos krustojumus pārveido par lokveida krustojumiem, kas gan būs dārgi, vai arī palielinot luksofora dzeltenā signāla degšanas laiku. Krustojumos Floridā dzeltenās gaismas degšanas intervāls tika palielināts no 3.9 sekundēm līdz 4.8 sekundēm, kā rezultātā par 79% mazāk tika izrakstītas soda kvītis un samazinājās satiksmes negadījumu skaits. Arvien vairāk pilsētu ASV atsakās no sarkano gaismu kamerām, jo tās neattaisno sevi ceļu satiksmes drošības uzlabošanā

Latvijā šobrīd nav kameras pie luksoforiem, kuras fiksē pārkāpumu un sūta soda kvīti, bet mums ir kameras, kuras pie noteikta pārkāpuma ātruma ieslēdz luksoforā sarkano gaismu. Tādas vietas ir Babītē, uz Jelgavas šosejas pie Olaines, Jūrmalā pie Dubultu stacijas uc.

Tīri novērojums: šajos krustojumos daudz biežāk var novērot autovadītājus, kuri pārkāpj sarkano gaismas signālu, īpaši bieži tas bija sākumā, kad ieprogrammētie pārkāpuma ātrumi bija salīdzinoši mazi.

Raksti komentāros, kādi ir Tavi novērojumi par šiem “viedajiem” krustojumiem. Vai tie uzlabo satiksmes drošību vai tieši pretēji to pasliktina!?

Foto: Ekrānšāviņš

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.