Izstrādāti jauni noteikumi speciālo caurlaižu darbībai

Ir izstrādāti jauni noteikumi par caurlaidēm, kas dod tiesības transportlīdzekļu vadītājiem darba uzdevumu pildīšanas laikā neievērot atsevišķas ceļu satiksmes noteikumu un ceļa zīmju prasības.

Otrdien 22.novembrī, Ministru kabinetā tika akceptēti noteikumi, kas turpmāk noteiks regulējumu transportlīdzekļu vadītājiem darba uzdevumu pildīšanas laikā neievērot atsevišķas ceļu satiksmes noteikumu un ceļa zīmju prasības saskaņā ar grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, kas stāsies spēkā 2017.gada 1.janvārī.

Noteikumi attieksies uz caurlaidēm pasta komersantu transportlīdzekļiem, kā arī transportlīdzekļiem, ar kuriem veic inkasācijas apsardzi un tādiem Saeimas, Valsts prezidenta kancelejas, Valsts kancelejas, ministriju, Augstākās tiesas un Ģenerālprokuratūras transportlīdzekļiem, ar kuriem nogādā institūciju dokumentus.

Šobrīd minētos jautājumus regulē Ministru kabineta 2008.gada 5.februāra noteikumi Nr.61 „Kārtība, kādā izsniedz caurlaides pasta pārvadātāju transportlīdzekļiem, inkasācijas apsardzes transportlīdzekļiem, Saeimas transportlīdzekļiem, Valsts prezidenta Kancelejas transportlīdzekļiem, Valsts kancelejas transportlīdzekļiem un ministriju transportlīdzekļiem, ar kuriem nogādā pasta sūtījumus”.

Spēkā esošie noteikumi caurlaižu lietošanas nosacījumus nosaka vispārīgi un neparedz lietošanas kontroles mehānismu. Jaunie noteikumi atvieglo kompetento iestāžu (Valsts policijas un pašvaldības policijas) tiesības veikt pārbaudi, vai transportlīdzekļa vadītājs nepārkāpj apstāšanās un stāvēšanas noteikumus, jo noteikumu projektā ir ietverts regulējums, kas nosaka pienākumu transportlīdzekļa vadītājam ne tikai novietot caurlaidi transportlīdzekļa priekšējā stikla kreisajā apakšējā stūrī un tai blakus nodrošināt informāciju par stāvēšanas laiku, bet nosaka arī pienākumu uzrādīt dokumentus, kas pamato transportlīdzekļa stāvēšanas noteikumu neievērošanu. Papildus tam tiek noteikts jauns caurlaižu grafiskais attēls.

2016.gadā pasta pakalpojumu sniegšanai ir izsniegtas 776 caurlaides, 62 caurlaides institūciju dokumentu nogādāšanai un 107 caurlaides inkasācijas apsardzei.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.