CSDD neatbalsta iniciatīvu par transportlīdzekļu tehniskās apskates veikšanu reizi divos gados

Izvērtējot Latvijas autoparku, tā tehnisko stāvokli, satiksmes drošības raksturlielumus, ceļu infrastruktūru un klimatiskos apstākļus, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) patlaban neatbalsta tehniskās apskates periodiskuma maiņu.

Kā ziņots, portālā “Manabalss.lv” savākti vairāk nekā 10 000 parakstu iniciatīvai par transportlīdzekļu tehniskās apskates veikšana reizi divos gados, liecina informācija portāla mājaslapā.

Kā skaidro CSDD, katrs otrais transportlīdzeklis ceļu satiksmē piedaloties ar būtiskiem defektiem – to pierādot fakts, ka tehnisko apskati pirmajā reizē iziet 40% līdz 50% automobiļu. Turklāt katru dienu tehniskajā apskatē vidēji 13 auto tiek konstatēti bīstami trūkumi vai bojājumi, no kuriem astoņiem transportlīdzekļiem bremžu iekārta ir nepieļaujami bojāta, tādējādi radot tiešus un nepārprotamus draudus satiksmes drošībai un cilvēku dzīvībām.

Direkcijā uzsver, ka Latvijas autoparks ir viens no vecākajiem Eiropā. Transportlīdzekļu vidējais vecums ir 13 gadi, savukārt Eiropā vidēji seši līdz astoņi gadi.

Satiksmes drošības jomā Latvija ieņemot vienu no pēdējām vietām Eiropā. Latvijā 2015.gadā ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 94 cilvēki, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā. Sliktāka situācija esot tikai Rumānijā un Bulgārijā. Pēc Eiropā satiksmes drošības jomā vadošo valstu pētījumiem, neatbilstošs transportlīdzekļa tehniskais stāvoklis ir bijis par iemeslu līdz 20% ceļu satiksmes negadījumu.

Arī ceļu infrastruktūra un tās stāvoklis ir viens no sliktākajiem Eiropas Savienībā, uzsver CSDD. Pēc Latvijas Valsts ceļu publiskotās informācijas, Latvijas asfaltēto ceļu stāvoklis ir kritisks – 28% ir sabrukuši un 25% ir sliktā stāvoklī, un 42% grants ceļu ir sabrukuši.

Latvijas autoparka reālo tehnisko stāvokli pierādot CSDD ilggadējais pasākums “Tehniskās apskates nakts “, kurās tiek veikta auto bezmaksas diagnostika. Kontrolēs fiksēts, ka 80% transportlīdzekļu ir būtiski vai bīstami trūkumi vai bojājumi. Tāpat trešo gadu CSDD uz ceļiem veic vieglo automobiļu tehniskā stāvokļa pārbaudes, kontrolējot vieglo automobiļu gaismas ierīču un riepu tehnisko stāvokli. Tajās konstatēto defektu apjoms tikai uz diviem nosauktajiem parametriem sasniedzot 10%.

Portālā “Manabalss.lv” iniciatīvai par transportlīdzekļu tehniskās apskates veikšanu reizi divos gados savākti 10 507 parakstu, liecina informācija portāla mājaslapā.

Iniciatīva paredz mainīt pastāvošo termiņu, uz kādu patlaban Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) tiek izsniegta atļauja automašīnai piedalīties satiksmē. Tiek piedāvāts pagarināt termiņu un veikt transportlīdzekļu tehnisko apskati reizi divos gados, kā tas notiek, piemēram, Norvēģijā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā un citur.

Kārtības maiņas iniciatori norāda, ka tas ļautu auto īpašniekiem Latvijā ietaupīt gan laiku, gan resursus, jo līdzīgi piemēri no citām valstīm pierāda, ka nav nepieciešamības auto veikt tehnisko apskati jau pēc 12 mēnešiem – tā esot lieka birokrātija un resursu patēriņš. Tāpat tiktu ietaupīta arī nodokļu maksātāju nauda, skaidro iniciatīvas autori.

Iniciatīva izveidota 11.martā, un to pārstāv Ivo Stieģelis.

Kā ziņots, lai iniciatīva tiktu skatīta Saeimā, par to jābūt savāktiem vismaz 10 000 parakstu. Bieži vien pēc 10 000 parakstu sliekšņa sasniegšanas parakstīšanās kādu laiku turpinās, lai samazinātu iespējamo risku, ka pēc parakstu pārbaudes veikšanas derīgo apliecinājumu skaits izrādītos mazāks par 10 000.

Foto: ekrānšāviņš

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.