Jaunais žurnāls – katalogs “Latvijas Gada auto 2016” laba lasāmviela brīvdienām (+ video)

Piekto gadu pēc kārtas izstādē “Auto” piedalās konkurss “Latvijas Gada auto” ar savu stendu. Un trešo reizi tajā tika prezentēts 100% Latvijā radīts “Latvijas Gada auto 2016” izdevums, ko var dēvēt arī par katalogu vai gadagrāmatu. Bet kāpēc ar tā saturu vajadzētu iepazīties?

“Latvijas Gada auto” žurnāls – katalogs ir piesātināts ar Latvijas autoekspertu viedokļiem par jaunākajiem automobiļiem un satiksmi. Vienkopus un pārskatāmi. Turklāt par spīti daudzu uzskatam, ka uz jebkuru jautājumu šodien spējīga atbildēt visvarenā “māte Gugle”, tā gluži nav. Pamēģiniet tajā meklēt, piemēram, “Hyundai i20”, ieraudzīsiet, ka lapās latviešu valodā (šāds meklēšanas parametrs izvēlēts tāpēc, ka citās valstīs var kardināli atšķirties vide, līdz ar to šāds viedoklis Latvijas pilsonim dod maz) iespējams atrast salīdzinoši nelielu informācijas daudzumu. Turklāt atrastais bieži vien ir pārdevēja, kuram reizēm gluži pamatoti neuzticamies.

Žurnāls – katalogs “Latvijas Gada auto 2016” ir citādāks. Tajā atrodama informācija par 33 (ar pusi) auto, kas pērn piedalījās konkursā. Pirmkārt, tur atrodama vienāda, ērti salīdzināma tehniskā un ekonomiskā informācija. Otrkārt – komentāru sadaļā autori ir no tirgotājiem neatkarīgi žūrijas biedri, dažādu ar auto nozari saistītu profesiju un vecumu Latvijas automobilisti, kuri runā skaidru valodu. Viņi ne tikai slavē, bet arī atklāti izsaka savas šaubas par vienu vai otru risinājumu, tā rosinot jūsu pārdomas sarežģītajā auto izvēles procesā.

Kā saldais ēdiens ir “premium” apvidus automobiļu satikšanās, proti, “Audi Q7”, “BMW X6” un “Mercedes-Benz GLE Coupe” apskati.

Bet tas nav viss, krietna daļa no izdevuma veltīta, kā saka, fundamentāliem ekonomiskas, ērtas un drošas satiksmes jautājumiem. Tematu “bloks”, kuram līdzīgu (ne uz papīra drukātu, ne digitālu) citur neatrast.

Tavs nākotnes auto. Izšķērdīgi un nevajadzīgi liels vai tomēr no “mazās klases”, kura vairs nebūt nav tik maza un kura kļūst aizvien populārāka visā Eiropā? Varbūt elektriskais auto? “Nulles izmešu” ZEV, kuri, piemēram, Norvēģijā jau veido piektdaļu no visiem pirktajiem jaunajiem auto? Varbūt aizvien jaudīgāks un ātrāks? Ja tā – cik maksā paātrinājums, kā izvēlēties labāko un sev piemērotāko no “zilajiem sapņiem”?

Bet varbūt auto tiks izraidīts no lielajām pilsētām un visi brauksim ar divriteņiem? Arī par to žurnālā – nopietni un ar smaidu – runā cilvēki, kurus aplami atpazīstam kā tikai auto pasaulē dzīvojošus. Piemēram, CSDD direktors Andris Lukstiņš izrādās ir “Vienības” velobrauciena dalībnieks. Kamēr “Latvijas Gada auto” žūrijas priekšsēdētājs Atis Jansons savulaik bijis Latvijas rekordists velotreka sprinta distancēs.

Protams, arī tiek apskatīta satiksmes drošība. Paļausimies uz dažādiem “autopilotu” elementiem, kuri aizvien neatlaidīgāk ienāk modernajā autobūvē, vai tomēr neslinkosim un apgūsim vismaz elementārus auto vadīšanas tehnikas un kustības fizikas pamatus? Žurnālā par pareizu stūrēšanu runā žūrijas biedrs un visu laiku titulētākais Latvijas rallists Ivars Caune, kamēr ikdienas (ne sacīkšu) pagriezienu trajektorijas zīmē šo zinību klasiķis Andrē Bonē (Francija).

Vai satiksmes noteikumu ievērošana vien var glābt no negadījumiem? Stāstā par tipisku avāriju krustojumā “Latvijas Gada auto” žūrijas biedrs, tieslietu eksperts, Oskars Irbītis un viņa sarunas biedri Ivars Caune un Didzis Kalnietis secina, ka nē. Pastāv situācijas, kurās noteikumus derētu papildināt ar “labas prakses likumiem”. Viens no tiem – neapdzen krustojumā!

Un visbeidzot – dažas lappuses tehniskas romantikas un nostaļģijas. 12 interesanti fragmentiņi no tiem laikiem, kad lielākā daļa auto bija viegli un ātri atpazīstami pēc veidola un tēla, nemeklējot emblēmas un uzrakstus, kā diemžēl nereti nākas darīt 21. gadsimtā.

Normunds Avotiņš, konkursa “Latvijas Gada auto 2016” žūrijas biedrs un autožurnālists: “Manā uztverē šī žurnāla galvenā priekšrocība ir tieši tas vizuālais sniegums. Nu teiksim, pirmais atvērums ir vispār fantastisks šajā gadā, un arī visas orģinālās bildes. Un arī žurnāla apjoms, lapu skaits, ir galu galā tīri pēc tāda svara un poligrāfiskā ieguldījuma atstājis cilvēkiem iespaidu.”

Jaunais žurnāls-katalogs “Latvijas Gada auto 2016” ir 112 lpp. biezs un nopērkams lielākajās preses tirdzniecības vietās, kā “Narvesen”, “Rimi”, “Sky”, “Maxima”, “Stockmann” un citās preses tirdzniecības vietās.

Žurnālā padziļināti (katrs uz 2 lappusēm) ir vērtēti “Latvijas Gada auto 2016” pretendenti un tie ir:

  1. “Audi A4”,
  2. “Audi Q7”,
  3. “BMW X6”,
  4. “Fiat 500”,
  5. “Fiat 500X”,
  6. “Ford S-Max”,
  7. “Honda Civic Type – R”,
  8. “Honda Jazz”,
  9. “Honda HR-V”,
  10. “Hyundai i20”,
  11. “Hyundai Tucson”,
  12. “Jeep Renegade”,
  13. “KIA Sorento”,
  14. “Mazda2”,
  15. “Mazda CX-3”,
  16. “Mercedes-Benz GLE Coupe”,
  17. “Mercedes-Benz Vito”,
  18. “Mitsubishi Outlander”,
  19. “Nissan e-NV200”,
  20. “Opel Corsa”,
  21. “Peugeot 208”,
  22. “Renault Espace”,
  23. “Renault Kadjar”,
  24. “SsangYong Tivoli”,
  25. “Subaru Outback”,
  26. “Subaru Forester”,
  27. “Subaru Levorg”,
  28. “Suzuki Vitara”,
  29. “Škoda Superb”,
  30. “Škoda Superb Combi”,
  31. “Volkswagen Golf GTE”,
  32. “Volkswagen Caddy”,
  33. “Volkswagen T6”,
  34. “Volvo V60 Cross Country”.

Žurnāla “Latvijas Gada auto 2016” vāka vizualizācija

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.