Kā aizbiedēt cūkas

Austrijas Kirhhaimas municipalitāte izmēģina jaunu paņēmienu, kā cīnīties ar ceļmalu piemēslotajiem – autovadītājiem un viņu šmucīgajiem pasažieriem.

Lieta tāda, ka Kirhhaimas iedzīvotāji ik gadus pulcējas publiskos atkritumu savākšanas pasākumos, lai sakoptu savas pilsētiņas apkārtnes ceļmalas. Taču autobraucēju atstāto atkritumu – alumīnija bundžu, stikla un plastmasas pudeļu, iepakojuma drisku un izsmēķu – daudzums gadu no gada nemazinās. Lieki teikt, ka visa šī subkultūra ne tikai atbaidoši izskatās, bet arī ir videi un tās apdzīvotājiem nedraudzīga. Turklāt arī vietējie fermeri masveidā sāk uzstāties, lai municipalitāte uzsāktu aktīvāku cīņu ar piesārņotājiem.

Tad nu šopavasar ir uzsākta akcija ar mērķi atmodināt autobraucēju sirdsapziņu. Municipalitātes vadītājs Hanss Kronbergers pavasara talkas reizē atkritumu savācējiem bija uzdevis ikvienas atrastās pudeles, maisiņa vai cigarešu paciņas vietā atstāt spilgtu zīmi – dzeltenu bultu. Pirmajā reizē kopumā gar ceļmalu tika izvietotas 300 šādas norādes. Līdzās šai instalācijai bija izvietoti arī paskaidrojoši plakāti, kuru ievadā bija izcelts uzsaukums: „Atkritumi bojā manu veselību. Daba”.

Aprīļa baigās pilsētiņas Brīvprātīgā Ugunsdzēsēju vienība ir apņēmusies dzeltenās bultas novākt un vienlaikus novērtēt, kādu efektu devusi šāda akcija. 

Foto: Ekrānšāviņš

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.