Ķuzis pieprasa skaidrojumus par atteikšanos izmeklēt “Volvo” lukturu izzagšanas gadījumu

Vai Tu esi saskāries(ies), ka policija mutiski pasaka vai “liek manīt”, ka nevajag rakstīt iesniegumu par likuma pārkāpumu, jo rezultāta tam nebūs? Raksti komentāros?

Pēc publiskajā telpā izskanējušām ziņām par Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona Brasas iecirkņa darbinieku lēmumu atteikt sākt kriminālprocesu par automašīnas “Volvo” apzagšanu policijas priekšnieks Ints Ķuzis lūdzis VP reģionu pārvalžu priekšniekus izvērtēt situāciju.

Kā ziņots, VP ir atteikusies izmeklēt sociālā tīkla “Facebook” lietotāju vidū popularitāti guvušo automašīnas “Volvo” apzagšanas gadījumu, jo iesnieguma autors nav bijis spēkrata īpašnieks. Kāds Mārtiņš Kossovičs sociālajos tīklos bija ievietojis fotoattēlus ar automašīnu “Volvo”, kurai ir izņemti priekšējie lukturi un izsists šofera durvju loga stikls. Tāpat viņš nofotografējis Brasas iecirkņa atbildi, kurā teikts, ka, “izskatot iesniegumu, nav konstatētas ziņas, kas norādītu, ka pastāv reāla iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums”.

Izvērtējot informāciju, Ķuzis šorīt uzdevis VP reģionu pārvalžu priekšniekiem izvērtēt situāciju saistībā ar šādiem lēmumiem, kā arī sniegt priekšlikumus par nepieciešamajiem risinājumiem, aģentūru LETA informēja VP preses pārstāvis Toms Sadovskis. VP priekšnieks reģionu pārvalžu priekšniekiem devis mēnesi laika apzināt, cik bieži tiek pieņemti apšaubāmi lēmumi par atteikšanos sākt kriminālprocesu. Tāpat viņiem jāsniedz savi priekšlikumi par pasākumiem, kas veicami, lai novērstu apšaubāmu lēmumu pieņemšanu par atteikšanos sākt kriminālprocesu.

Vienlaikus reģionālo pārvalžu vadībai jāiesniedz savs redzējums, kādus kontroles mehānismus iespējams īstenot, lai praksē šādas situācijas neatkārtotos. Tāds pats uzdevums dots arī VP Iekšējās kontroles birojam (IKB).

“Ja acīmredzami ir noticis noziegums, kriminālprocess ir jāsāk obligāti. Tur nevar būt divu domu. Es neatbalstu un klaji nosodu atteikšanos sākt kriminālprocesu gadījumos, kad tas ir obligāts,” šorīt telefonkonferencē reģionālo pārvalžu priekšniekiem paziņoja Ķuzis.

Tāpat ir sākta dienesta pārbaudē, kurā tiks vērtēta konkrēto policijas darbinieku rīcība, atsakot cietušajam lietas izmeklēšanu.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.