Piekabem nav noteikts protektora dziļums

Eksperts Edgars Griģis norāda uz nepilnībām likumos, tajā skaitā uz to, ka MK 295 noteikumos nav noteikts piekabju riepu protektora dziļums ziemas periodā un autobusu piekabēm, visa gada garumā!

1) APK sods par riepu nepietiekama protektora izmantošanu!

APK 149.24 pants. Transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa un iekārtojuma nosacījumu pārkāpšana

21) Par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kuram ir nepietiekams normatīvajos aktos noteiktais riepu protektora dziļums vai ir riepu bojājums, kas apdraud satiksmes drošību, —

izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no piecpadsmit līdz piecdesmit pieciem euro, personai, kas atbildīga par transportlīdzekļa ekspluatāciju, — no piecdesmit pieciem līdz simt četrdesmit euro, bet juridiskajai personai — no septiņdesmit līdz septiņsimt euro.

2) Noteikumos par tehnisko apskati nav noteikts izmantojamo riepu protektora dziļums piekabēm laikposmā, kad CSN paredz obligātu ziemas riepu lietošanu un autobusu piekabēm arī tad, kad CSN neparedz obligātu ziemas riepu lietošanu!

MK noteikumi Nr. 295 no 30.05.2017

Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa

1. pielikums Ministru kabineta 2017. gada 30. maija noteikumiem Nr. 295

Prasības transportlīdzekļu tehniskajam stāvoklim un aprīkojumam, prasību izpildes novērtēšana un pārbaudes metodes

5. GRUPA. ASIS, RITEŅI, RIEPAS UN BALSTIEKĀRTA

5.2.3. Riepas

A. Prasības

A2 Minimālais pieļaujamais riepas protektora dziļums mērīšanas zonā laikposmā, kad CSN paredz obligātu ziemas riepu lietošanu, ir:

a) ziemas riepām, kas uzstādītas automobiļiem ar pilnu masu ne lielāku par 3,5 t – 4mm;

b) jebkurām riepām, kas uzstādītas autobusiem ar pilnu masu lielāku par 3,5 t – 3,0 mm;

c) jebkurām riepām, kas uzstādītas automobiļiem ar pilnu masu lielāku par 3,5 t – 2,0 mm;

Savukārt

Minimālais pieļaujamais riepas protektora dziļums mērīšanas zonā (skat. 5.2.3.2. att.) laikposmā, kad CSN neparedz obligātu ziemas riepu lietošanu, ir:

a) vieglajiem automobiļiem, kravas automobiļiem ar pilnu masu ne lielāku par 3,5 t un to piekabēm (puspiekabēm) (Ml, Nl, O1, O2 kategoriju transportlīdzekļiem) – 1,6 mm;

b) autobusiem (M2, M3 kategoriju transportlīdzekļiem) – 2,0 mm; (autobusu piekabēm arī pārējā periodā nav noteikts riepu protektoru dziļums! Mans komentārs)

c) kravas automobiļiem ar pilnu masu, lielāku par 3,5 t, un to piekabēm (puspiekabēm) (N2, N3, O3, O4 kategoriju transportlīdzekļiem) – 1,6 mm,

https://likumi.lv/doc.php?id=292396

Terminoloģija!

Riepām mēra to, kas lietošanas laikā mainās, – protektora augstumu nevis dziļumu! Vācijā par protektora dziļumu sauc negatīvo protektora augstumu! Iespējams, ka CSDD ir pazuduši tulkojumā!

Ilustratīvs attēls Foto: Ekrānbilde no Google/maps

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.