Autonomi braucošs Scania kravinieks bez kabīnes (+ VIDEO)

Scania nodemonstrējusi prototipu AXL – autonomi braucošu kravas auto bez kabīnes, kas paredzēts darbam iežu ieguves šahtās un būvlaukumos.

No ikdienā ceļos redzamajiem kravas auto AXL atšķiras ar to, ka transportlīdzeklim nav kabīnes, bet šoferi aizstāj pilnībā automātiska vadības sistēma.  Tradicionālā vadītāja kabīne aizstāta ar īpašu “viedo” vadības moduli, kas atbild par transportlīdzekļa kustību un orientāciju apkārtējā vidē, apstrādājot datus, ko tas saņem no kamerām, radariem, GPS uztvērējiem un lāzerskenēšanas iekārtas LiDAR.

Ražotājs ir pārliecināts, ka šāds transportlīdzeklis var veiksmīgi strādāt pazemes rakstuvēs, karjeros un apjomīgos slēgtos būvlaukumos.

Interesanti, ka atšķirībā no vairuma šādu bezpilota transportlīdzekļu, kas aprīkoti ar pilnībā elektriskām spēka iekārtām, Scania izmanto iekšdedzes dzinēju. Tas darbojas ar biodegvielu, kas iegūta no atjaunojamiem resursiem. Uzņēmums atzīmē, ka tas ir “lielisks piemērs, kā apvienot tradicionālās un jaunās tehnoloģijas”.

Scania nav vienīgais uzņēmums, kas izstrādā bezpilota kravas automašīnas bez kabīnes – 2019. gada vasarā Volvo Trucks uzsāka līdzīgas koncepcijas vilcēja testus, liekot savam autonomi braucošajam elektriskajam kravas auto pārvadāt kuģu konteinerus Gēteborgas ostā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.