Zaudējumi 52 000 eiro – smagā sadursmē ar alni pamatīgi sadragāts 5. sērijas BMW (+ FOTO)

Apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) izmaksājusi atlīdzību par šogad apdrošināšanas tirgū vislielāko pieteikto KASKO atlīdzību. Pēc sadursmes ar alni 2017. gada izlaiduma BMW 530D xDrive ir norakstāms, nodarot zaudējumus 52 000 eiro apmērā.

Saskaņā ar BALTA apkopoto statistiku atlīdzību pieteikumu skaits par negadījumiem ar meža dzīvniekiem ik gadu palielinās. Apdrošinātājs vidēji saņem vairāk nekā 100 šādu pieteikumu mēnesī, kas ir par 12% vairāk nekā pērn. Kopā 2019. gada septiņos mēnešos izmaksāti jau 1,2 miljoni eiro, kas ir par aptuveni 25% vairāk nekā šajā pašā periodā pirms gada.

“Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, arī šogad turpina pieaugt reģistrēto negadījumu skaits un automašīnām nodarīto postījumu apmērs. Ja pagājušogad vidējā KASKO atlīdzība pēc auto sadursmes ar dzīvnieku bija 1515 eiro, šogad vidējais zaudējums sasniedz 1662 eiro,” norāda Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta produktu un riska parakstīšanas pārvaldes vadītājs.

Gada griezumā visvairāk negadījumu ar meža zvēriem, kas pēkšņi izskrējuši uz ceļa, notiek aprīlī un maijā, kā arī gada tumšajos mēnešos – no oktobra līdz janvārim. Bīstamākais diennakts laiks ir krēslas iestāšanās un agrs rīts. Visbiežāk – gandrīz divās trešdaļās gadījumu – auto saskrienas ar stirnām, retāk ar tādiem lieliem dzīvniekiem kā aļņi un brieži. Lai gan sadursmes ar dzīvniekiem notiek daudz retāk nekā transportlīdzekļu savstarpējās sadursmes, katru gadu ar meža zvēriem notikušo sadursmju skaits pieaug. Šādu negadījumu sekas parasti ir ļoti nopietnas, tāpēc arī zaudējumu apmērs – krietni lielāks.

“Vasaras izskaņā autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem, jo no mežiem nāk ārā jaunie dzīvnieki, kuri ir nepieredzējuši, ziņkārīgi un nezina, ka no automašīnām ir jābaidās. Pat šķietami neliela stirna, kas sver 20 kg, automašīnai braucot ar ātrumu 100 km/h, ielido logā ar vienas tonnas spēku. Bet īpaši bīstams ir alnis, kas var iziet uz ceļa un apjukt, nespējot izlemt, iet uz priekšu vai atpakaļ. Sadursme ar šo lielo dzīvnieku nereti beidzas ne tikai ar pamatīgiem bojājumiem spēkratam, bet arī nopietnām traumām cilvēkiem,” atgādina K. Liecinieks.

Lai pasargātu gan sevi un līdzbraucējus, gan savu spēkratu, BALTA atgādina:

– ņemot vērā negadījumu skaita pieaugošo tendenci, auto īpašniekiem ieteicams parūpēties ne tikai par KASKO apdrošināšanu automašīnai, bet arī auto pasažieru nelaimes gadījumu risku;

– ceļa posmos, kur izvietotās ceļazīmes norāda par iespējamu meža dzīvnieku klātbūtni un kuri ved caur mežu masīvu, ieteicams samazināt braukšanas ātrumu;

– saskaņā ar likumdošanu neatkarīgi no tā, vai notikusi sadursme ar savvaļas dzīvnieku, vai mājdzīvnieku, par notikušo jāziņo policijai un atstāt notikuma vietu nedrīkst;

– svarīgi atcerēties, ka traumēts dzīvnieks pēc sadursmes var uzbrukt, tāpēc vislabāk tam netuvoties. Policija par notikušo informēs attiecīgos dienestus, kas nepieciešamības gadījumā sniegs dzīvniekam palīdzību.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.