Pārkāpumus sāk fiksēt ar 360 grādu kameru aprīkota netrafarēta policijas automašīna

Šonedēļ darbu sāks ar 360 grādu kameru aprīkota netrafarēta policijas automašīna, kas neapturot transportlīdzekli spēs konstatēt dažādus autovadītāju pieļautus pārkāpumus, tostarp, telefonu lietošanu, braukšanu pie sarkanās gaismas vai bez apdrošināšanas, noskaidroja aģentūra LETA.

Valsts policija (VP) patlaban plašāku informāciju par aprīkoto automašīnu nesniedz, taču norāda, ka automašīna būs aplūkojama rīt, 22.oktobrī preses konferencē pie VP centrālās ēkas Čiekurkalnā.

Preses konferencē piedalīsies VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs un Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Šādas automašīnas iegāde gan nav noslēpums, jo jau 2018.gadā šāds spēkrats tika izmantots testa režīmā un pēcāk rīkots iepirkuma konkurss.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka konkrētais iepirkums apzīmēts kā “automātiska transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmju nolasīšanas/atpazīšanas un ceļu satiksmē izdarītu pārkāpumu fiksēšanas sistēma”.

Publiski pieejamā iepirkuma nolikumā skaidrots, ka no reģistrēta notikuma ir iespēja noformēt pārkāpuma protokolu, izmantojot uzņemto video materiālu un konstatētos pārkāpuma datus. Tāpat sistēma paredz iespēju no video materiāla izņemt kadru un izgriezt numura zīmes attēlu un izmantot tos protokola noformēšanai.

Paredzēts, ka protokolā jāiekļauj šāda informācija par pārkāpumu: pārkāpuma attēla bilde, numura zīmes bilde, pārkāpuma GPS koordinātes un vietas adrese, kā arī datums un laiks, kad konstatēts pārkāpums.

Sistēma būs sasaistē ar šādiem valsts reģistriem datu iegūšanai: Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistru, Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes – Personas datu pārlūku, Valsts kasi un Uzņēmumu reģistru.

Krapsis jau 2018.gadā aģentūrai LETA skaidroja, ka aprīkoto automašīnu varēs konstatēt dažādus autovadītāju pieļautus satiksmes noteikumu pārkāpumus, tostarp, telefonu lietošanu, braukšanu pie sarkanās gaismas vai bez apdrošināšanas. Tāpat aģentūrai LETA zināms, ka automašīna varēs kontrolēt vai transportlīdzekļiem ir derīga tehniskā apskate, braukšanu pa sabiedriskā transporta joslām un virziena rādīšanu.

“Sistēma darbosies šādi – satiksmes plūsmā policijas automašīnā iebūvētā sistēma automātiski nolasīs tuvumā esošo transportlīdzekļu numura zīmes, lai, savienojoties ar datu bāzēm, pārbaudītu, vai nav pārkāpumi. Papildus, ja kādā no tuvumā esošajām automašīnām vadītājs, piemēram, lietos tālruni, tad policijas automašīnā ierīkotās kameras konstatēs šo pārkāpumu. Neviens no pārkāpējiem netiks apturēts, bet automašīnas īpašniekam vēlāk tiks atsūtīts paziņojums par uzlikto sodu, ” 2018.gadā aģentūrai LETA skaidroja Krapsis.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.