Pasaulē domā kā ierobežot mobilo ierīču lietošanu pie auto stūres

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) vēlas precizēt medijos izskanējušo informāciju par mobilo tālruņu ierobežošanu automobiļos. Mobilo ierīču lietošana pie stūres ir nopietna problēma ne tikai Latvijā. Daudzās Eiropas valstīs tiek domāts, kā ierobežot mobilo ierīču lietošanu pie auto stūres, bet tas attiektos tikai uz autovadītājiem.

Zviedrijā jau pirms vairākiem gadiem ir izstrādāta Vision Zero filozofija, kas paredz bojā gājušo skaita samazināšanu līdz 0. Un tā balstās uz to, ka cilvēkam kā dzīvai radībai nav raksturīga perfekta uzvedība, viņš var kļūdīties un tieši tādēļ satiksmes sistēma jāveido tā, lai šādas kļūdas nebūtu letālas un sistēma pasargātu gan autovadītāju, gan līdzbraucējus.

Tas attiecas arī uz mobilo ierīču lietošanu. Aptaujās autovadītāji ir atzinuši, ka pie stūres mēdz lietot mobilos tālruņus. Latvijā tā mēdz rīkoties aptuveni 70% autovadītāju. Tādēļ jārada sistēma, lai autovadītājiem nebūtu kārdinājums un iespējas mobilos tālruņus pie stūres lietot.

Par šo jautājumu tika spriests vakardienas Saeimas komisijā, kur viens no galvenajiem jautājumiem bija – kā pasargāt autovadītājus un viņu līdzbraucējus. Izpētot, kādā virzienā domā citās valstīs, tika minēts Zviedrijas piemērs, kur tiek domāts, kā samazināt iespējas autovadītājiem lietot tālruņus, ja tiek pārsniegts ātrums 30 km/h.

Jau šobrīd vairāki mobilo tālruņu ražotāji piedāvā iespēju brīvprātīgi uzstādīt liegumu saņemt zvanus un īsziņas, ja auto ātrums ir lielāks par 30 km/h. Tas izslēdz kārdinājumu lietot mobilo ierīci un palīdz autovadītājam koncentrēties savam tiešajam pienākumam vadīt transportlīdzekli. Šādi ierobežojumi nekāda ziņā neattiecas uz pasažieriem.

Foto: Ekrānšāviņš

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.