CSDD aicina autovadītājus izvērtēt laikapstākļus un lēmumu par riepu maiņu pieņemt atbildīgi

Autovadītājiem ir jāizvērtē laika apstākļi un lēmums par riepu maiņu jāpieņem atbildīgi, uzsver Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāvji.

Uz jautājumu, vai saistībā ar mainīgajiem laikapstākļiem Latvijā nebūtu vēlams rosināt kādas izmaiņas Ceļu satiksmes noteikumos attiecībā uz riepu maiņu, CSDD norāda, ka Latvijā ir ļoti mainīgi laika apstākļi un dažreiz jau oktobrī mēdz uzkrist sniegs, bet uz ceļa parādīties ledus. Tas pats attiecas uz pavasari, kad ziema var turpināties arī pēc 1.marta. Jau šobrīd auto ar ziemas riepām var aprīkot ātrāk nekā likumā noteiktajā obligātajā termiņā – no 1.decembra, kā arī ziemas riepas var izmantot arī pēc 1.marta, un lielākā daļa autovadītāju jau tā arī rīkojoties.

“Tāpēc autovadītājam ir pašam jāizvērtē laika apstākļus un atbildīgi jāpieņem lēmums par riepu uzstādīšanu, jo tas ir viņu un pasažieru drošībai. Tāpat ir vispārējā norma, kas nosaka, ka šoferis ar savu transportlīdzekli nedrīkst apdraudēt pārējos ceļu satiksmes dalībniekus,” norādīja CSDD pārstāvis Rolands Rumba.

Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka no 1.decembra līdz 1.martam visiem automobiļiem un autobusiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3500 kilogramus, jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Pārējā laikā ziemas riepu lietošana ir pēc autovadītāja ieskatiem un atbilstoši laika apstākļiem. Savukārt riepas ar radzēm drīkst izmantot tikai no 1.oktobra līdz 1.maijam.

CSDD iesaka neizmantot riepas, kas vecākas par pieciem, sešiem gadiem. Tas skaidrojams ar protektora nodilšanu, kā arī ar to, ka laika gaitā riepu gumija zaudē savas īpašības. Riepas ražošanas laiks norādīts uz katras riepas ārējās malas. Piemēram, kvadrātā vai aplī redzami četri cipari – pirmie divi ir gada nedēļa, bet pēdējie divi – gads, kad riepa ražota.

Kā liecina CSDD veiktā transportlīdzekļu tehniskā kontrole uz ceļa, arī ziemā daļa autovadītāju izvēlas braukt ar riepām, kuru protektora dziļums nepārsniedz vienu milimetru.

Šogad reidos kopā pārbaudīti jau 1300 vieglie automobiļi, Valsts policija noformējusi 51 protokolu par neatbilstošu riepu protektoru. Savukārt kāda automobiļa riepu protektora dziļums bija vien 0,9 milimetri.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.