Tehniskajās apskatēs pārbauda transportlīdzekļu spoguļu marķējumu

VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) kopš 2015. gada sākuma tehnisko apskašu laikā veic transportlīdzekļu marķēto spoguļu pārbaudi.

Par gadījumiem, kad fiksētas neatbilstības spoguļu marķējumā, tiek informēta Valsts policija (VP). Kopš pārbaužu veikšanas uzsākšanas neatbilstības spoguļu marķējumos konstatētas 190 auto.

Šis ir labs veiksmīgas sadarbības piemērs starp CSDD, VP un uzņēmumiem, kas veic autodetaļu marķēšanu. Tagad VP ir iespēja ātrāk atklāt noziedzīgus grupējumus, kas iesaistīti transportlīdzekļu detaļu zādzībā un tirdzniecībā. Pēc šādas sadarbības uzsākšanas pozitīvas iezīmes novērojamas arī statistikā – pērn transportlīdzekļu spoguļu zādzību skaits ir samazinājies par 42%, salīdzinot ar 2014. gadu.

CSDD Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas priekšnieks Jānis Liepiņš: “Spoguļu marķējuma pārbaudes tehniskās apskates laikā ir viens no pasākumiem, kā palīdzēt VP izsekot un atklāt noziedzīgu rīcību. Mūsu uzdevums ir tehniskās apskates laikā pievērst uzmanību spoguļu marķējumam. Ja tiek konstatēta neatbilstība vai redzamas marķējuma dzēšanas pazīmes, par to informēt VP, kas attiecīgi rīkojas.”

Valsts policijas citāts: “Lai arī, kā rāda statistika, automašīnu spoguļu zādzību skaits ir samazinājies, tomēr mēs redzam, ka šī problēma joprojām pastāv un ir aktuāla, īpaši jauno automobiļu un noteiku auto marku īpašniekiem. Turklāt policijas pieredze liecina, ka šajā jomā uzdarbojas ne tikai atsevišķi zagļi, bet ir tikušas aizturētas pat veselas personu grupas. Valsts policija aicina auto īpašniekus izmantot iespēju parūpēties par papildu drošību un marķēt auto spoguļus, kā arī cer, ka sadarbība starp policiju un CSDD būs ilgstoša un veiksmīga, palīdzot policijai šo noziegumu atklāšanā.”

Pateicoties VP aktivitātēm zagļu grupējumu notveršanā, pērn transportlīdzekļu spoguļu zādzību skaits ir samazinājies par 42%, salīdzinot ar 2014.gadu. Tomēr zagšanas rādītājs turpina būt salīdzinoši augsts. Kopumā pērn nozagti 1834 spoguļi, no tiem 701 zādzības ir veiktas BMW, 328 – Mercedes Benz, 208 – Audi, 159 – Volvo, 124 – Lexus markas automašīnām. Vienlīdz aktīvi tiek zagti jaunu un līdz desmit gadiem vecu transportlīdzekļu spoguļi. Pērn visvairāk nozagti spoguļi 2007., 2005., 2006. un 2014.izlaiduma gada automašīnām.

Edvīns Panders, SIA “Autonams” drošības sistēmu eksperts: “Šis ir piemērs veiksmīgai sadarbībai starp CSDD, Valsts policiju un uzņēmumiem zādzību atklāšanā un preventatīvā novēršanā. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā mazināt zagļu vēlmi zagt autodetaļas, ir to marķēšana, jo zaglim šādas detaļas ir daudz grūtāk pārdot melnajā tirgū, līdz ar to arī maza interese zagt. Ja tomēr tā tiek nozagta un pārdota kādam uzpircējam realizēšanai tirgū, tad CSDD tehniskajās apskatēs to varēs atklāt, salīdzinot transportlīdzekļa spoguļa marķējumu ar tā šasijas pēdējām astoņām zīmēm. No šīs sadarbības galvenie ieguvēji būs automašīnu īpašnieki, jo zagto spoguļu tirgotāji būs vieglāk izsekojumi un līdz ar to tiem būs mazāka interese tirgoties ar lietotām, nezināmas izcelsmes detaļām, kā rezultātā zagļiem samazināsies interese zagt.”

Līdz šim SIA “Autonams” ir marķējis vairāk nekā 20 000 automašīnu spoguļu

Foto: A.Pozarskis

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.