Tikai Igaunijā – uz Igaunijas-Krievijas robežas darbojas automatizētā robežkontrole

Luhamā (Luhamaa) robežpunktā kopš 15.maija darbojas automatizētā robežkontrole, kas Igaunijas pilsoņiem un Igaunijas iedzīvotājiem, kuriem nav noteiktas pilsonības, ļaus ātrāk šķērsot robežu, dodoties uz Krieviju.

Sākot ar 15. maiju Luhamā robežkontroles punktā darbojas automatizētā robežas šķērsošana, kas palīdzēs ātrāk un ērtāk šķērsot robežu no Igaunijas uz Krieviju. Šāda kompānijas GoSwift izstrādāta sistēma darbojas arī Lietuvā un Somijā, bet ne Latvijā.

Jaunā sistēma ļauj samazināt laiku, kas būtu jāpavada uz robežas un parasto aptuveni 10 minūšu vietā formalitātes nokārtot vien pāris minūtēs.

Robežkotroles punkta vadītājs skaidro, ka izvēloties šo iespēju, robežas šķērsotājam jānoskenē savas pases dati kioskā, kur sejas atpazīšanas sistēma apstiprinās viņa identitāti. Tad vadītājs ar savu automašīnu tiek nosūtīts uz speciālu joslu, kas ļauj ātrāk šķērsot robežu. Lai mazinātu negodīgu šīs sistēmas izmantošanu, robežsargi laiku pa laikam pārbauda arī tās personas un viņu mašīnas, kas izmanto automātisko robežas šķērsošanas sistēmu.

Automatizēto robežas šķērsošanas sistēmu izstrādāja kompānija GoSwift, kas apkalpo arī Igaunijas, Somijas un Lietuvas robežas. Pēc uzņēmuma vadītāja Hannes Plintes teiktā, šis projekts ir labs sadarbības piemērs starp privāto un publisko sektoru. “Izveidotā sistēma stiprinās mūsu uzņēmuma, kā arī Igaunijas IT sektora tēlu, un mēs ceram, ka šo sistēmu drīz varēs eksportēt”.

Uz Latvijas un kaimiņvalstu robežām šāda sistēma nav pieejama. 

Luhamā robežpārejas punkts Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.