Autovadītājus visbiežāk pieviļ spēkrata dzinējs

Šogad līdz septembrim kopumā saņemti 4137 izsaukumi no autovadītājiem, kuri sava transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa dēļ negaidīti nonākuši grūtībās uz ceļa. Lielākoties – 24% gadījumu – problēmas sagādājis spēkrata dzinējs, liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) pakalpojuma “Palīdzība uz ceļa” dati.

“Statistika un autovadītāju pieredze apstiprina, ka četras biežākās tehniskās nebūšanas, ar kurām saskaras autovadītāji, ir dzinēja problēmas, akumulatora, elektronikas un ģeneratora darbības traucējumi. Tomēr redzam, ka palīdzības izsaukumi regulāri tiek saņemti arī par pavisam ikdienišķām ķibelēm.

Piemēram, pusceļā beigusies degviela, pārdurta riepa, automašīnas salonā ieslēgtas automašīnas atslēgas un citas ķibeles, kuras steidzami nepieciešams atrisināt veiksmīga ceļa turpināšanai. Tiesa, par šī pakalpojuma noderīgumu var pārliecināties tikai situācijās, kad steidzami nepieciešama palīdzība,” stāsta Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta un risku pārvaldes parakstīšanas vadītājs, atzīmējot, ka joprojām liela daļa autovadītāju nemaz nezina par šādu pakalpojuma esamību savās KASKO vai OCTA polisēs, turklāt tā pieejamību ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs.

Saskaņā ar BALTA šī gada statistiku 79% gadījumu palīdzība uz ceļa tiek sniegta darba dienās. Nedēļas garumā karstākais izsaukumu laiks ir no pulksten 10 līdz 14. Lielākoties pakalpojums tiek izmantots Latvijā, kur vidējais attālums no Rīgas bijis 76 km, bet 6% gadījumu palīdzība sniegta arī kādā no citām Eiropas valstīm.

Pakalpojumu “Palīdzība uz ceļa” BALTA nodrošina sadarbībā ar Latvijas Automoto biedrību (LAMB), kas jau vairākus gadus ir līdzās autobraucējiem grūtībās uz ceļa kā Latvijā, tā arī Eiropā. LAMB prezidents Juris Zvirbulis aicina vadītājus nepārvērtēt savu transportlīdzekli. “To, ka cilvēki neaizdomājas par drošu braukšanu, vēlreiz pārliecinājāmies nesen notikušajos plūdos – saņēmām ārkārtīgi lielu izsaukumu skaitu. Autovadītāji ar mazlitrāžas spēkratiem mēģināja pārvarēt applūdušās ielas, kas beidzās bēdīgi gan pašiem autovadītājiem, gan viņu vadītajiem transportlīdzekļiem, kurus noslāpušus nācās vilkt ārā no peļķēm,” stāsta Zvirbulis, norādot, ka, lai arī cik dīvaini tas neizklausītos, viennozīmīgi visvairāk izsaukuma zvanus veic tieši vīrieši, nevis sievietes.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.